Raliul Clujului vrea “licenţa” pentru cupele europene

Raliul Clujului vrea “licenţa” pentru cupele europene
Etapa de la Cluj ar putea face parte dintr-o competiţie internaţională în viitorul apropiat, variantele fiind Cupa Europei de Est sau Cupa Europei Centrale.

Cea de-a 30-a ediţie a Raliului Clujului se va desfăşura la finalul acestei săptămâni, în acelaşi timp cu Zilele Clujului, manifestare organizată în premieră de către municipalitate. 60 de piloţi se vor întrece pe cele şase probe speciale ale etapei. Organizatorii speră ca, pe viitor, Raliul Clujului să facă parte dintr-o competiţie internaţională.

Etapa de la Cluj, a treia a Campionatului Naţional de Raliuri, se va disputa cu o lună mai devreme decât în anii anteriori, când era programată abia în iunie. Horaţiu Savu, preşedintele Clubului Sportiv Savu Racing, organizatorul Raliului Clujului, spune că până acum s-au înscris în jur de 60 de echipaje. "La Cluj, raliul are o tradiţie de 30 de ani şi este al nouălea an consecutiv în care noi ne ocupăm de el. În 2008 a fost înscris cel mai mare număr de echipaje, 80. Totuşi, încă nu ne putem compara cu etapele din străinătate. De exemplu, în Ungaria se înscriu aproape 200 de piloţi. Până acum avem 60, ceea ce reprezintă, oricum, cea mai bună participare din etapele din actualul sezon", a spus Savu. Principalul scop al organizatorilor este înscrierea raliului de la Cluj ca etapă a unei competiţii europene. "Raliul nostru face parte din calendarul sportiv internaţional începând din anul 2009, dar în acest an va fi prezent şi un observator din partea Federaţiei Internaţionale de Automobilism. Acesta ne va evalua munca şi vom vedea dacă pe viitor vom putea să înscriem Raliul Clujului ca etapă a Cupei Europei Centrale sau a Cupei Europei de Est, lucru pe care ni-l dorim de multă vreme", a adăugat Horaţiu Savu.

Liderul campionatului, Valentin Porcişteanu, speră să fie o etapă fără probleme şi în care piloţii să aibă parte de condiţii meteo favorabile. "Etapa de la Cluj mi-a plăcut întotdeauna, chiar dacă anul trecut a fost una cu ghinion pentru mine. Ştiu că piloţii clujeni sunt mereu rapizi pe «terenul» lor. Vrem să mergem tare din prima, iar vremea să ţină cu noi, pentru că etapa trecută, la Târgu-Mureş, a fost destul de dificil. Sperăm să fie soare, să poată veni mulţi spectatori care să savureze cursa", a spus Porcişteanu. Acesta a acumulat 27 de puncte după două etape disputate, dar este urmat îndeaproape de Bogdan Marişca (25,5 puncte) şi Dan Gârtofan (21 de puncte). Raliul Clujului va însuma 280,60 kilometri, dintre care 101,30 kilometri de probe speciale. Prima probă, Superspeciala Polus Center, va avea loc vineri seară, iar sâmbătă se vor desfăşura restul de şase probe. Festivitatea de premiere va fi tot sâmbătă, de la ora 22:30, după concertul trupei Iris din Piaţa Unirii.

Programul Raliului Clujului:

Vineri:

18:37 Proba Specială 1 (Superspeciala Polus Center)

Sâmbătă:

11:24 Proba Specială 2: Savu Dental Center - Gârbău
11:42 Proba Specială 3: Star Lubricants - Râşca 1
12:40 Proba Specială 4: Compexit - Mărişel 1
14:53 Proba Specială 5: Banca Transilvania - Râşca 2
15:51 Proba Specială 6: Valtec Group - Mărişel 2
22:30 Festivitatea de premiere, Piaţa Unirii

 

 

Comenteaza