Shaorma cu "gust" de fotbal: "Vreau România şi Turcia la Mondial!"

Shaorma cu
Turcul Yilmaz Çamci, proprietarul unei shaormerii din centrul Clujului, ştie tot ce se întâmplă în fotbal. El a prefaţat partida "tricolorilor" cu naţionala "Semilunei", de astăzi.

PROVINCIANEWS.RO a discutat cu Yilmaz Çamci, un turc stabilit de 15 ani în România, care în prezent este proprietarul uneia dintre cele mai râvnite shaormerii din Cluj. "Pot spune că sunt jumătate român, jumătate turc, aşa că vreau să văd ambele echipe la Campionatul Mondial", este mesajul comerciantului născut în Ţara Semilunei.

Un local cu specific turcesc, extrem de îngrijit, pe una dintre străzile lăturalnice din buricul Clujului. E arhicunoscut printre clujeni, iar studenţii nou-veniţi în oraş nu ezită să-i calce pragul, la recomandarea "veteranilor". Mirosul de carne proaspătă şi condimente te cucereşte instantaneu. Fanioanele cu Beşiktaş Istanbul, echipa favorită a proprietarului, dar şi cele cu principalele atracţii din Turcia, tronează pe pereţi. Muzica e în ton. "Bună ziua! Cu ce vă servim?", se adresează acesta clienţilor. Pregăteşte gustarea cu măiestrie, ajutat de soţia sa. "Sos? Usturoi? Poftă mare!", continuă el. Un zâmbet, o mulţumire, o reverenţă în faţa clientului. Bun venit în "sanctuarul" lui Yilmaz Çamci!

"Bună ziua! Cu ce vă servesc?", ne întâmpină turcul. Îl lămurim îndată care e scopul vizitei noastre. Zâmbeşte şi ne invită să luăm loc. "Avem mult de lucru. Treaba merge excelent", recunoaşte acesta, jovial. Partida dintre Turcia şi România, sau cea dintre ţara sa natală şi cea "adoptivă", e astăzi, aşa că nu puteam omite acest subiect. Cele două trebuie neapărat să ajungă în Brazilia, ne lămureşte patronul localului. "Pot spune că sunt jumătate român, jumătate turc, aşa că vreau ambele echipe la Campionatul Mondial, chiar dacă Turcia are acum trei puncte, iar România şase. Valorile sunt egale. Cred că Adrian Mutu şi Bogdan Stancu sunt cei mai periculoşi jucători ai României", apreciază Yilmaz. Clienţii aşteaptă la rând, iar discuţia noastră se întrerupe brusc preţ de câteva minute. Acelaşi "ritual", urmat de un nou zâmbet, o nouă plecăciune.

"Voi găzdui fanii lui Galatasaray"

Revine. Trecem la celălalt duel româno-turc, din Liga Campionilor, acolo unde CFR Cluj va da piept cu Galatasaray, una dintre rivalele din Istanbul ale echipei sale favorite. El nu le dă "feroviarilor" prea multe şanse în infernul de pe Türk Telekom Arena, dar ştie că "alb-vişiniii" sunt periculoşi pe teren propriu. "Aici, la Cluj, nu ştiu ce rezultat va fi. CFR e o echipă puternică, joacă foarte bine acasă, dar şi în deplasare. În mod normal nu va avea şanse în Turcia, le va fi foarte greu acolo", spune proprietarul. Localul său va găzdui în ziua duelului de la Cluj un număr impresionat de fani ai Galatei, dar nu îşi face griji. I-au călcat pragul şi suporterii "Diavolilor roşii" , de la Manchester United, fără să întâmpine vreo problemă. "În retur, o parte a fanilor lui Galatasaray vor intra la meci cu bilete cumpărate de către turcii din Cluj. Aici, în local, vor veni cam 200. O sută într-o tură, ceilalţi în altă tură. Va fi "full". La meci vor fi maxim 2.000 de turci. În România relaţiile cu turcii sunt bune, nu există scandaluri. Ţin cu Beşiktaş, dar nu îmi fac probleme. Au venit şi cei de la Manchester United şi totul a fost în regulă. Au stat până la trei şi jumătate dimineaţa", completează Yilmaz.

Acceptă să-l fotografiem lângă unul dintre fanioanele cu Beşiktaş. "Îmi cer scuze, fetelor!", se adresează către două cliente mai tinere, aflate în imediata apropiere. Acelaşi zâmbet şi o strângere de mână, deşi, presaţi de timp, nu am apucat să consumăm nimic. Ospitalitatea lui se reflectă şi la final. "Mi-a făcut plăcere. Să mai veniţi, o zi bună!". (articol preluat de pe provincianews.ro - Septimiu Fantea)

Turcia - România începe la 20:30

România va întâlni astăzi, în deplasare, echipa similară a Turciei, iar marţi, va primi vizita Olandei, pe Arena Naţională. "Tricolorii" sunt liderii provizorii ai grupei D, la egalitate de puncte, şase, cu "Portocala mecanică". Mijlocaşul clujean, Răzvan Cociş, legitimat acum la FC Rostov, în Rusia, este anunţat titular în echipa "tricolorilor".

 

Etichete
Comenteaza