Video Simona Halep, declarații sincere despre tenis: “Nu e nimic magic în sport, trebuie să muncești și atât”

Simona Halep, declarații sincere despre tenis: “Nu e nimic magic în sport, trebuie să muncești și atât”
| Foto: SportsFestival

Fostul lider mondial vorbește într-un clip video prezentat de Banca Transilvania despre viața de sportiv, dar și despre sacrificiile care trebuie făcute pentru a ajunge la nivel înalt.

Proaspăt calificată în semifinalele de la Australian Open, după o demonstrație de forță, 6-1, 6-1 cu Anett Kontaveit, Simona Halep dezvăluit câteva dintre secretele sale. Fanii au ocazia să vadă cum arată antrenamentele dublei câștigătoare de Grand Slam, dar și imagini exclusive care ilustrează relația sa cu staff-ul. Videoclipul face parte dintr-un documentar despre Simona Halep, realizat de Banca Transilvania, ce urmează să fie lansat.

“La mine, de când am pornit în tenis, au venit lucrurile mai greu. Adică am suferit înainte să mă bucur. Și din punctul meu de vedere a fost un avantaj pentru personalitatea mea. Adică m-a ajutat să stau ancorată foarte bine cu picioarele pe pământ. E un fapt. Faptul că am câștigat Grand Slam-uri, faptul că am câștigat anumite meciuri importante, că am bătut jucătoare mari. Nu a fost o întâmplare. Atunci când sunt în pregătire pentru turnee, atunci când merg și la sală, sunt 100% și asa am fost toată viața.

Ca să iasă totul foarte bine pentru că perfecțiunea nu exsită, trebuie să te implici total. Tenisul înseamnă viața mea până acum. Tot ceea ce fac acum este pentru tenis. Nu mă culc târziu pentru că a doua zi am antrenament. Nu ies în oraș pentru că obosesc și a doua zi nu o să dau randament. Tot ce se mișcă în jurul meu este pentru tenis.

Oamenii nu înțeleg că nu poți să ai aceleași simțuri la rachetă, mingea când vine, picioarele să le simți așa în fiecare zi, la cel mai înalt nivel. Am făcut pauză 2-3 săptămâni și în prima zi nu am nimerit niciun con. E chestie de exercițiu și acum nimeresc 2-3-4 pe antrenament. În ultimii ani am ajuns să intru pe automat și ceea ce fac la antrenamente trebuie să faci și la meciuri.

Nu e bine să te gândești că le tratezi altfel. Trebuie să te perfecționezi. Când vă că ratez o minge îmi vine să dau de 200 de lovituri, chiar și mai mult, până simt eu că am început să simt că racheta nu mai face legătură între mine și minge. Ajungi să îți golești mintea prin exercițiu. De asta face antrenamente cu foarte multe repetiții, ca să fiu capabilă să închid ochii și să spun că o dau acolo.

Când îmi pun ceva în minte pot să fac, dar trebuie să am pe cineva alături. Niciodată nu am făcut singură ceva. Am avut colegă de cameră, făcea abdomene, făcea stretching seara, niciodată nu am făcut un exercițiu singură. Întotdeauna am ascultat și am făcut ce mi s-a zis, dar tot timpul mă plâng și comentez. De când mă știu, când îmi zice antrenorul ceva eu zic <<Iar trebuie să fac asta?>>, cred că e frustrarea că nu îmi place să fac treabă la sală și tot timpul mă iau de ceva.

Teo (n. red. – preparatorul fizic) știe cum trebuie să mă ia. Dacă mă plâng foarte tare atunci se oprește și el, dacă mă plâng doar un pic, chiar mă împinge de la spate. Mie nu mi-a plăcut niciodată să alerg. Mă dureau genunchii, mă dureau gleznele, mă plictiseam. De când am echipa noua, ei au fost pe principiul că trebuie să fac antrenamente mai scurte și mai intense. Darren a spus că la tenis nu trebuie să alergi mult, ci să alergi intervale, la intensitate mare. Asta îți dă energie, îți dă tonus și nu te uzează atât de mult.

Exercițiile din sala de forță de uzează pentru că folosești foarte mult tendoanele, mai ales la încheieturi. La coloană am problemele mele și dacă pun o greutate pe umeri, automat mă doare spatele și nu mai pot da randament o săptămână poate două. De aceea am evitat partea de forță. Acum am început din nou pentru că îmbătrânesc și trebuie să îmi măresc masa musculară ca să îmi țină tendoanele și oasele mai bine.

Toată lumea spune, <<Dacă nu ai plăcere pe teren, nu poți să faci nimic>>. Îmi place, dar când ești acolo zi de zi, ai minge de game, ratezi, minge de set, ratezi, minge de meci, pierzi meciul, nu mai ai plăcere. E o meserie. Mi-am asumat-o și o tratez ca atare. Niciodată nu trebuie să păcălești tenisul sau orice ai face. Nu e nimic magic în sport, trebuie să muncești și atât”, spune Simona Halep.

Comenteaza