Suporterii maghiari s-au opus cu violență măsurilor jandarmeriei

Suporterii maghiari s-au opus cu violență măsurilor jandarmeriei
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, vineri, că măsura intervenţiei oamenilor de ordine de evacuare a fanilor unguri din Centrul Vechi al Capitalei a venit în urma refuzului acestora de a părăsi locul, ei urmând să fie mutaţi în fan-zone-ul de lângă Arena Naţională.

"Suporterii maghiar aflaţi în zona Centrului Vechi s-au opus măsurii jandarmeriei de a se deplasa la fan-zone-ul amenajat lângă stadionul naţional, dorind să mai rămână în centrul istoric. O parte din ei au devenit recalcitranţi, au aruncat cu obiecte contondente către forţele de oridine, au aprins materiale pirotehnice şi s-au opus cu violenţă faţă de măsurile jandarmeriei. Situaţia nu a scăpat niciun moment de sub control, efectivele jandarmeriei au restabilit ordinea în zonă şi au gestionat situaţia astfel încât incidentele să nu ia amploare", a spus Enache.

Întrebat dacă jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru îndepărtarea fanilor din Centrul Vechi, Enache a răspuns: "Avem 15 jandarmi vorbitori de limbă maghiară, care relaţionează cu ei şi le transmit recomandările Jandarmeriei. La un moment dat situaţia putea escalada şi efectivele de jandarmi au fost nevoite să folosească, conform legi, materialele din dotare. Pentru a restabili ordinea publică şi a nu fi pusă în pericol siguranţa persoanelor, colegii mei au folosit în mod justificat materialele din dotare".

Georgian Enache a precizat că fanii care au devenit violenţi în centrul Capitalei vor fi identificaţi şi amendaţi. "Urmează ca persoanele care au recurs la gesturi de tulburare a liniştii publice să fie identificate, riscă sancţiuni contravenţionale sau pentru fapte mai grave pedepse cu închisoarea. În acest moment avem peste 1.000 de jandarmi care se ocupă de gestionarea acestui eveniment, recomandăm cetăţenilor români să nu răspundă la provocări. Colaborarea cu autorităţile maghiare a fost foarte bună, avem trei poliţişti maghiari care ne ajută în relaţionarea cu suporterii", a explicat Enache.

Incidente violente au loc, vineri, în Centrul Istoric din Bucureşti, în care sunt implicaţi suporteri maghiari aflaţi la barurile din zonă, la faţa locului intervenind echipajele de jandarmi.

Suporterii au aruncat cu sticle şi pietre, forţele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene pentru evacuarea acestora.
În jurul orei 15.20, jandarmii i-au scos pe suporterii unguri din Centrul Istoric şi i-au dus spre autobuzele care urmează să îi transporte la Arena Naţională.

În momentul în care au fost urcaţi în autobuze, unii suporteri au devenit din nou violenţi, aruncând cu sticle spre jandarmi.

 

Comenteaza