Video Tibi Uşeriu a reuşit să termine ultramaratonul Yukon Arctic: "Fără idealuri, mă tem că am dispărea"

Tibi Uşeriu a reuşit să termine ultramaratonul Yukon Arctic: "Fără idealuri, mă tem că am dispărea"

Tibi Uşeriu a terminat, joi seara, ultramaratonul Yukon Arctic Ultra 2020, desfăşurat în Canada. Românul a trecut linia de sosire al doilea, câştigator fiind elveţianul Fabian Imfeld. Cei doi sunt singurii dintre cei peste 20 de concurenţi din acest an care au reuşit să parcurgă tot traseul. 

”Dragilor, am ajuns la capăt, deşi drumul ăsta părea la un moment dat fără capăt. Vă mulţumesc enorm pentru susţinerea voastră. Fără gândurile voastre bune, jur că m-aş fi pierdut pe drum. Mulţumesc Tăşuleasa şi mulţumesc Via Transilvanica, drumul nostru, al tuturor, cel care m-a trimis aici în delegaţie, ca ambasador. La ora asta, gândurile mele sunt puţine şi simple. Zic asa: Uneori, pare greu să te întorci şi doar pentru că ai uitat undeva becul aprins. Să te întorci acolo unde ai suferit o traumă, e un pic şi mai greu. Pozele astea două puse în paralel, spun povestea acestei aventuri. Sunt fericit că am îndreptat lucrurile. Trag scurt o concluzie de încheiere, înainte de a mă prăbuşi într-un somn adânc: Să nu uităm că visurile noastre, ale fiecăruia, fie ele mici sau mari, chiar contează. Fără idealuri, mă tem că am dispărea. Aşadar, să nu renunţăm la ele orice ar fi. Vă mulţumesc, ne vedem acasă!”, a scris Uşeriu pe contul său de Facebook.

RAPORT la final de cursă:

După 170 ore și 500 kilometri parcurși, Tibi ajunge la finalul Yukon Arctic Ultra pe locul doi. Acum un an era scos din cursă după numai 24 ore, cu degetele de la picioare degerate. A fost un an foarte greu pentru Tibi. Rănile de după degerături se vindecă foarte lent, pielea nouă care se formează este extrem de sensibilă, așa că participarea la Yukon Arctic Ultra 2020 a fost pentru el un test extrem de important.

A fost o ediție extrem de dificilă : 21 au plecat în cursă și numai 2 au ajuns la final. Cum cursa de sănii trase de câini nu a pornit din Whitehorse în acest an, traseul nu a mai fost bătătorit, așa că poteca a fost acoperită de zăpadă proaspătă, făcând înaintarea mult mai dificilă. Temperaturile au scăzut treptat și s-a ajuns la -39 grade. Așa se face că în final numai doi au reușit să ajungă la final.

Scopul principal a fost să ajungă la final. Avea nevoie de reușita asta după incidentul de anul trecut. Avea nevoie de un nou punct de referință. Avea nevoie să afle dacă se mai poate baza pe picioarele lui.
A plecat timid, neîncrezător, dar a terminat cu zâmbetul pe buze și cu încredere în el. Exact ce își dorea de la această cursă. A fost un efort colosal, imposibil de descris în cuvinte. Poate își va face el timp la un moment dat să ne povestească.

Tibi are un vis tare frumos, acela că într-o bună zi vom putea alerga pe Via Transilvanica. S-a dus acolo ca să-și facă visul cunoscut. A și făcut o filmare în timpul concursului, film pe care noi l-am postat pe pagina noastră. Vă anunțăm cu mare bucurie că au fost 160 donatori și că s-au strâns 10.215 lei, așa că am mai făcut câțiva pași către capătul acestui drum, lucru pentru care vă mulțumim din toată inima!

------------------------------------------------------

Anul trecut, tot din cauza unor probleme medicale, Tibi Uşeriu a fost nevoit să abandoneze cursa. El a mers aproximativ 100 de kilometri în 24 de ore la temperaturi de -38 de grade Celsius, iar, la a doua oprire, medicii care i-au făcut controlul de rutină l-au anunţat că trebuie să se retragă. A fost transportat cu elicopterul la spitalul din Whitehorse, Canada, pentru îngrijiri de specialitate, pentru că avea degerături.
 
Tibi Uşeriu este singurul maratonist român care a participat la Yukon Arctic Ultra, unul dintre cele mai grele de pe planetă care se desfăşoară în Canada, într-o zonă sălbatică, la temperaturi care pot ajunge până la – 50 de grade Celsius.

Comenteaza