Video Tibi Uşeriu îşi testează limitele la Yukon Arctic Ultra. Aleargă 700 km pentru Via Transilvanica

Tibi Uşeriu îşi testează limitele la Yukon Arctic Ultra. Aleargă 700 km pentru Via Transilvanica
| Foto: Tasuleasa

Ultramaratonistul Tibi Useriu își testează din nou limitele, de această dată alegând să alerge 700 km pentru proiectul Via Transilvanica la Yukon Arctic Ultra, cursă care se desfășoară în Canada și unde temperaturile pot ajunge chiar și la -50 de grade Celsius.

După ce a câștigat de trei ori 6633 Arctic Ultra, unul dintre cele mai dure ultramaratoane din lume, Tibi Ușeriu se aventurează într-o nouă competiție de acest gen – Yukon Arctic Ultra, dedicând această nouă provocare drumului care unește: Via Transilvanica. Astfel, Yukon va deveni în curând cel mai nordic punct de pe planetă unde ajunge să fie cunoscut Drumul.

"Într-o bună zi, după ce am stat o vreme îndelungată de unul singur, am descoperit că există posibilitatea să alerg. De atunci alergarea a devenit pentru mine sinonimă cu libertatea. Sinonimă cu un parcurs și cu un sens. Nu am alergat niciodată de dragul performanței sportive, pentru bani sau pentru premii. Am urmărit mereu ceva personal. Am căutat să mă împac iar și iar cu mine însumi, să mă regăsesc. Cu fiecare cursă în care mă implic, descopăr un alt Tibi decât cel pe care îl știam cândva. În ‪3 februarie‬ 2019 voi lua startul la o nouă cursă extremă: Yukon Arctic Ultra. Voi încerca să parcurg cei aproape 700 de kilometri cu gândul la un drum de acasă, al nostru. Fiindcă Via Transilvanica, o să vedeți, într-o bună zi va face parte din viața multor români și străini. Alerg așadar ca ambasador al Via Transilvanica, acest Camino românesc, care ne poate aduce pe toți mai aproape unii de alții. Iar acum, parcă e nevoie de acest lucru mai mult ca niciodată", transmite ultramaratonistul. 

Via Transilvanica, ”El camino” al României

Inspirată de potecile de pelerinaj din Spania și de cele de anduranță din Statele Unite sau India, Asociaţia Tăşuleasa Social a lansat, în anul Centenarului Marii Uniri, proiectul Via Transilvanica, un traseu de 950 de kilometri care va trece prin zece judeţe, pornind de la Drobeta Turnu Severin şi ajungând la Putna.

Traseul va putea fi parcus doar pe jos sau cu bicicleta: "Traseul pe care îl vom amenaja are 950 de km, din experienţa noastră de drumeţi se poate parcurge în mai multe săptămâni, în totalitate sau parţial, în câteva zile, după puterea şi dorinţa călătorului. Infrastructura Via Transilvanica va oferi acces la apă potabilă, cazare şi masă, dar şi la informaţii istorice şi culturale ale diferitelor zone geografice. Luând în considerare diversitatea etnică de pe parcursul acestuia, Via Transilvanica îşi propune să redescopere lucruri uitate sau neştiute de publicul larg", a declarat Alin Uşeriu, preşedinte al Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Amenajarea drumului se va face în mai multe etape, o primă porţiune finalizată în 2018, în lungime de 100 de kilometri, fiind pe traseul Ţara Dornelor - Reghin.

Comenteaza