“U” Cluj după 12 etape: Mai bună decât în “sezonul portughez”, mai slabă decât în “epoca Sabău”

“U” Cluj după 12 etape: Mai bună decât în “sezonul portughez”, mai slabă decât în “epoca Sabău”
| Foto: FC Universitatea Cluj

Formația clujeană a început cu ambiții mari un nou sezon al Ligii a 2-a, însă după 12 runde se află abia pe locul 13. Motive de speranță există, totuși: pentru "U" urmează o serie de 3 partide acasă care o pot readuce în cărțile promovării.

Universitatea Cluj a ajuns în eșalonul secund în 2018, după promovări consecutive din Ligile a 3-a și a 4-a. În prima stagiune de la revenirea în Liga a 2-a, “Șepcile roșii” și-au respectat oarecum statutul de favoriți și au încheiat pe locul al treilea, care a dus la baraj. Hermannstadt s-a dovedit un adversar prea puternic la acea dată, astfel că “studenții” se vedeau nevoiți să încerce din nou promovarea.

În următorul sezon, clubul clujean a adoptat o altă strategie, cu schimbări în staff-ul tehnic și în conducere. S-a mers pe filiera portugheză și pe mâna lui Octavian Moraru, fiul lui Valerii Moraru, cel care "îngropase", nu cu mulți ani în urmă, Rapidul. Mai mulți lusitani au fost aduși pe malul Someșului, însă abordarea s-a dovedit a fi dezastruoasă. “U” Cluj a încheiat campionatul pe locul al 14-lea, după ce ultimele etape au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus.

Sezonul 2020-2021 a început cu speranțe mari și cu transferuri de marcă, cel mai important fiind Gabriel Tamaș. Cu toate acestea, Adrian Falub a demisionat după doar trei etape cu rezultate slabe și a fost înlocuit cu Costel Enache. A urmat o serie de invincibilitate la capătul căreia clujenii s-au confruntat cu un focar de COVID-19, iar la revenirea în teren performanțele au scăzut considerabil.

ZIUA de Cluj vă propune o analiză a situației pe care o aveau “Șepcile roșii” în clasamentul Ligii a 2-a, după 12 meciuri jucate în ultimele trei sezoane. Poziția din clasament, punctele obținute și golaverajul reprezintă indicii importante în legătură cu ceea ce va urma pentru formația clujeană.

Sezonul 2018-2019 a început cu Adrian Falub pe bancă, iar “studenții” porneau din postura de favoriți la promovare, alături de alte echipe de tradiție. Totuși, în primele runde, “U” Cluj a întâmpinat probleme serioase în deplasare, chiar dacă avea un parcurs fără greșeală pe teren propriu.

După primele 12 partide din sezonul 2018-2019, “Șepcile roșii” ocupau poziția a șasea în clasament, cu 23 de puncte și golaveraj 26-12. Elevii lui Adrian Falub erau la patru puncte de liderul Academica Clinceni și înregistraseră șapte victorii, două remize și trei înfrângeri.

În următorul sezon, “legiunea portugheză” cu care s-a început campionatul s-a dezintegrat rapid, Cristi Dulca a fost demis după doar cinci etape, iar Adrian Falub a revenit pe banca tehnică. După 12 meciuri, echipa se afla sub semnul ghinionist al numărul 13. “U” Cluj ocupa locul 13 în clasament, cu 13 puncte, la 13 "lungimi" de liderul de la acel moment, CS Mioveni. În primele 12 partide din sezonul 2019-2020, “studenții” înregistraseră trei succese, patru egaluri și cinci eșecuri în campionat.

Adrian Falub a continuat și în sezonul 2020-2021, însă a contabilizat două înfrângeri în primele trei partide și a demisionat. Costel Enache a preluat conducerea tehnică, iar echipa a urcat constant în clasament până când a fost lovită de coronavirus.

La revenirea în teren, după o pauză de trei săptămâni, clujenii nu s-au mai regăsit, iar în acest moment au o serie de trei înfrângeri la rând în campionat. După 12 meciuri, “U” Cluj ocupă locul 13, cu 17 puncte, la 10 lungimi de liderul FC U Craiova. “Șepcile roșii” au un golaveraj de 15-11 și au înregistrat cinci victorii, două egaluri și cinci înfrângeri.

Astfel, echipa din acest sezon se descurcă mai bine decât cea din stagiunea precedentă, însă este sub formația care a ajuns la baraj. Cu toate acestea, obținerea unei poziții între primele șase, care asigură prezența în play-off, nu pare o misiunea atât de complicată pentru elevii lui Costel Enache: 5 puncte o despart pe "U" de Metaloglobus, actuala ocupantă a locului 6.

Comenteaza