"U" Cluj sau CFR? Vasile Dâncu a răspuns la cea mai grea întrebare din fotbalul clujean

"U" Cluj sau CFR? Vasile Dâncu a răspuns la cea mai grea întrebare din fotbalul clujean
| Foto: facebook.com/vasile.s.dancu

S-a scris că dirijează, din umbră, destinele Universităţii Cluj, dar s-a zvonit în acelaşi timp că, de fapt, s-ar afla în spatele mişcărilor de la rivala CFR. Vasile Dâncu pune, în sfârşit, capăt zvonurilor şi vorbeşte cu cărţile pe faţă despre clubul de care se simte la ora actuală cel mai apropiat.

Într-un interviu acordat Fanatik, sociologul Vasile Dâncu recunoaşte că "Universitatea Cluj e iubirea tinereților mele", însă spune că acum se simte mai apropiat de rivala din oraş, "un proiect profesionist, în care se încearcă a se face fotbal după un model occidental".

"Eu sunt dinamovist, dar deja încep să uit de Dinamo. Deși afectiv, în memoria de lungă durată, alegerile din copilărie rămân. Dincolo de asta sunt profesor la UBB, am fost student și Universitatea Cluj e iubirea tinereților mele. Îmi place Gloria Bistrița, dar din păcate Gloria a dispărut și ea și se chinuie să se reconstruiască. Dar sunt cel mai apropiat de proiectul CFR pentru că acolo este un experiment, un proiect profesionist, în care se încearcă a se face fotbal după un model occidental. Iar eu sunt alături de proiectele care încearcă modernizarea României, care încearcă să aducă ceva nou și care aduc comunității noastre un avantaj", a spus Vasile Dâncu.

"Eu sunt pentru ca orașul nostru, Clujul, care este capitala Transilvaniei, să se lupte cu Europa și cu marile valori din București și să câștigăm. Sunt mândru de CFR și de realizările pe care le are tocmai pentru că aduce orașului nostru cinste. Sunt foarte mulți străini care vin la Cluj pentru că au văzut CFR-ul jucând în cupele europene", a recunoscut sociologul.

Problemele financiare ale celui care, cel puţin în jocul de scenă, conduce CFR Cluj a generat speculaţii privind potenţiali investitori. Întrebat dacă a însoțit la stadionul CFR un grup de oameni de afaceri maghiari interesați să bage bani la campioana României, Vasile Dâncu a spus că respectivii "nu aveau legătură cu investiții". "Eu eram întâmplător acolo, dar nu aveau legătură cu investiții. Unul dintre ei avea ceva legătură cu fotbalul și a cerut să vadă stadionul, iar un prieten de-al lor i-a adus. Nu are legătură cu vreo investiție la CFR", a lămurit acesta problema.

"Sunt discuții cu vreo doi sponsori mari care să vină"

Dâncu a recunoscut şi interesul unei companii din grupul Tesla de a investi la CFR Cluj: "Era vorba de sponsor principal, dar nu s-a realizat. S-au amânat discuțiile cu o filială Tesla din Europa. Am vorbit și eu cu cei de acolo. Încă a rămas proiectul. Urmează să vină cineva la Cluj când se poate circula cu avionul. Și mai e o fabrică mare de medicamente care vrea să vină ca sponsor. Nu s-a pus niciodată problema de vânzare, eu nu am auzit. Sunt discuții la club, nu sunt la curent cu toate astea, dar sunt discuții cu vreo doi sponsori mari care să vină lângă NTT Data". 

Sociologul respinge idea că clubul din Gruia s-ar confrunta cu probleme financiare.

"Noi n-am stat prost cu finanțarea, dar în România e foarte greu să asiguri un fair-play financiar sută la sută, în care să obții venituri la club din activități comerciale încât să se autosusțină clubul. Astea sunt problemele fotbalului românesc și nu numai ale fotbalului românesc. Dar nu știu nimic despre finanțele clubului. Eu sunt suporter", a ţinut să meţioneze sociologul.

Optimismul rămâne cuvântul de ordine în Gruia.

"Avem o stabilitate mare la club în ultima vreme. Unii spun că avem o echipă puțin îmbătrânită, dar nu se uită că avem cel puțin două echipe de aceeași valoare, avem atâția jucători tineri care sunt împrumutați sau joacă la echipa a doua. S-au făcut achiziții în ultimii ani destul de interesante. Cred că avem un lot destul de bun, cu cei maturi, care au experiență, și tinerii pe care i-am adus în ultimii ani, cred că am putea să facem o performanță cel puțin la fel de bună.  Dan Petrescu e constant în ceea ce face și avem încredere în el. E un foarte bun antrenor, un specialist. Ne bazăm pe profesionalismul lui".

"Ultimul derby pe care l-am văzut între CFR și Universitatea a fost un meci aproape plictisitor"

Deşi spune că îi este dor de un derby CFR – "U" Cluj, sociologul ar prefera mai degrabă de un meci Steaua Dinamo sau un Steaua - CFR pe Naţional Arena, dar cu tribunele pline.

"Mi-e dor (de un derby CFR - "U"- n.n.), deși ultimul derby pe care l-am văzut între CFR și Universitatea a fost un meci aproape plictisitor. Nu a avut nimic din tensiunea cu care eram obișnuit. Mi-e dor cu adevărat de un derby Steaua – Dinamo, cu tribunele pline, și mi-aș dori și un meci CFR – Steaua pe Național Arena cu tribunele pline și fără distanțare socială".

Comenteaza