Ușeriu a început ultramaratonul de la Cercul Polar. Cursa de 700 km, la -40 grade, live pe internet

Ușeriu a început ultramaratonul de la Cercul Polar. Cursa de 700 km, la -40 grade, live pe internet
| Foto: Tasuleasa Social

Tiberiu Ușeriu a luat startul, duminică seara, în ultramaratonul ″Yukon Arctic″⁣ de la Cercul Polar. Aleargă 700 km pentru Via Transilvanica.

Ultramaratonistul își testează din nou limitele, de această dată alegând să alerge 700 km pentru proiectul Via Transilvanica la Yukon Arctic Ultra, cursă care se desfășoară în Canada. 

Zona în care se desfășoară cursa este apropiată de cea în care el a fost la 6633 Arctic Ultra, atât doar că este februarie şi temperaturile e posibil să fie mult mai scăzute. În urmă cu două săptămâni erau -46 de grade Celsius, cu o zi înainte de cursă erau -39 grade, iar la start au fost -28. Traseul este integral prin sălbăticie.

CURSA POATE FI URMĂRITĂ LIVE AICI! 

Urmăriţi de lupi prin sălbăticie, la - 40 de grade Celsius

"O noutate însa este prezența lupilor. În fiecare an au fost participanți care au abandonat din acest motiv. Efectiv au cedat psihic dupa câteva zile în care au fost urmariți în mod constant de haite de lupi. Nu te atacă (așa se zice), dar stau la 50-200 m de tine și așteaptă... zile întregi.

Dacă ți se face frică... nu mai dormi, iar dacă nu mai dormi... în final cedezi și abandonezi. Este greu să ajungi la final, mai ales în anii cu temperaturi scăzute. Vestea bună este că Tibi e obișnuit cu asemenea temperaturi de la 6633.

Totuși, atunci când se ajunge la -50 grade, nu mai pornesc snowmobilele organizatorilor, așa că situația devine mai delicată în caz de probleme. Au la ei mâncare pentru a supraviețui 48 ore, așa că în caz de probleme anunți organizatorii și aștepți", se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Via Transilvanica. 

În ultimii ani, niciun concurent nu a reușit să ducă până la capăt acest ultramaraton de 700 km pe un traseu dur, unde temperaturile coboară spre -40 de grade Celsius. 

Via Transilvanica, ”El camino” al României

Inspirată de potecile de pelerinaj din Spania și de cele de anduranță din Statele Unite sau India, Asociaţia Tăşuleasa Social a lansat, în anul Centenarului Marii Uniri, proiectul Via Transilvanica, un traseu de 950 km care va trece prin 10 judeţe, pornind de la Drobeta Turnu Severin şi ajungând la Putna. Acesta va putea fi parcurs doar pe jos sau cu bicicleta.

"Traseul pe care îl vom amenaja are 950 de km, din experienţa noastră de drumeţi se poate parcurge în mai multe săptămâni, în totalitate sau parţial, în câteva zile, după puterea şi dorinţa călătorului. Infrastructura Via Transilvanica va oferi acces la apă potabilă, cazare şi masă, dar şi la informaţii istorice şi culturale ale diferitelor zone geografice.

Luând în considerare diversitatea etnică de pe parcursul acestuia, Via Transilvanica îşi propune să redescopere lucruri uitate sau neştiute de publicul larg", a declarat Alin Uşeriu, preşedinte al Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Amenajarea drumului se va face în mai multe etape, o primă porţiune finalizată în 2018, de 100 km, fiind pe traseul Ţara Dornelor - Reghin.

Comenteaza