„Verde" pentru insolvenţă la „U": „Şepcile roşii" aşteaptă infuzia de 1,3 milioane de euro

„Verde
Tribunalul Comercial Cluj a acceptat aseară declanşarea procedurii de insolvenţă la FC „U" SA, iar administrator judicar a fost numit GMB Recovery Oradea, lichidatorul solicitat de Ioan Mărginean.

Universitatea a intrat ieri în administrare specială. Firma GMB Recovery Oradea va prelua administrarea societăţii FC „U" SA, după ce Tribunalul Comercial a acceptat deschiderea procedurii de insolvenţă. Decizia de ieri face ca blochează conturilor instituită de ANAF să fie ridicată, iar Universitatea să primească o infuzie de 1,3 milioane de euro, reprezentând tranşa a doua din drepturile de televizare, aferente sezonului trecut.

Zi lungă, ieri, pentru oficialii Universităţii. La orele amiezii, clubul reprezentat de avocatul Daniel Ştefănică, şi-a susţinut cauza în faţa judecătorului sindic, cerând deschiderea procedurii de insolvenţă a societăţii FC „U" SA, cauza principală fiind datoriile de 6,7 milioane de euro care au dus şi la proprirea conturilor. Ştefănică a explicat în faţa judecătorului că nu a reuşit să completeze dosarul, aşa cum i s-a cerut la termenul din urmă cu o săptămână, din cauză că o parte din actele solicitate se află sub sechestrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) şi nu a izbutit să le obţină într-un timp atât de scurt. „Nu am putut să recuperăm toate actele de la DIICOT pentru că există o procedură penală în desfăşurare. Insolvenţa e singura şansă pentru continuare activităţii şi nici nu vreau să îmi imaginez ce se întâmplă dacă nu se va intra în insolvenţă", a spus Ştefănică, în sala de judecată.

Judecătorul a rămas în pronunţare timp de aproape şase ore, iar în aseară, în jurul orei 18:00, s-a anunţat decizia: „U" Cluj este al treilea club din România care intră în insolvenţă. „E o decizie bună. Practic e singura situaţie în care clubul îşi va putea desfăşura activitatea. De câteva luni clubul se afla în imposibiltitatea de plată, începând cu salarii şi furnizori, acum se va intra într-o situaţie cât de cât normală", a explicat avocatul Daniel Ştefănică, pentru ZIUA de CLUJ, imediat după anunţarea verdictului Tribunalului Comercial. Începând de ieri, clubul va intra sub administrare specială, urmând ca firma de specialitate, GMB Recovery Oradea, să se ocupe de societate în perioada insolvenţei. Următorul pas este stabilirea tabloului creditorilor, iar apoi se va trece la prezentarea planului de reorganizare judiciară. Până atunci, Universitatea Cluj va putea funcţiona, în condiţiile în care conturile societăţii, aflate sub sechestrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de mai bine de şapte luni, vor fi deblocate. Oficialii clubului au mizat încă din momentul în care au decis începerea procedurilor de insolvenţă pe banii care urmează să vină de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), aferenţi drepturilor de televizare din sezonul trecut. Practic, în următoarele zile clubul va primi o infuzie de capital de 1,3 milioane de euro, inclusiv taxa pe valoare adăugată, din care se vor plăti în primă fază salariile către jucători şi angajaţi.

Echipa va pleca săptămâna viitoare, luni, într-un cantonament în Antalya, scurtat la doar şapte zile din pricina devansării datei de început a sezonului de primăvară din Liga I.

Litigiile de la LPF sunt blocate

Dumitru Costin, preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Non-Amatori (AFAN), a explicat în urmă cu o săptămână, pentru ZIUA de CLUJ, că declanşarea stării de insolvenţă la un club de Liga I duce la blocarea tuturor litigiilor aflate pe rolul comisiilor Ligii Profesioniste. În acest moment, majoritatea fotbaliştilor care au jucat pentru „U" în tur, dar şi o parte din cei aflaţi în acest moment în lotul „studenţilor", au cerut la Comisia pentru Statutul Jucătorului desfacerea contractelor de muncă şi plata restanţelor financiare. „Aici e un paradox. Liga şi Federaţia au fiecare comisii care judecă folosind două măsuri diferite. La Federaţie se iau în calcul memoriile depuse de jucători de la Liga a II-a în jos, dar şi cele ale antrenorilor din prima divizie, în timp ce Liga se ocupă exclusiv de fotbaliştii din primul eşalon. Am avut precedentul Gloria Buzău, în care comisia FRF nu a luat în calcul starea de insolvenţă a clubului şi i-a declarat liberi de contract pe jucători. În schimb, Liga a suspendat judecata în cazul fotbaliştilor de la Rapid şi, cel mai probabil, acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul „U" Cluj. Bine, asta nu înseamnă că jucătorii vor fi legaţi de glie, cum se zice, timp de trei ani, cât poate dura starea de insolvenţă, dar pot fi blocaţi până la prezentarea planului de reorganizare", a explicat Costin, pentru ZIUA de CLUJ. 7

Explicatie foto: Practic, după declanşarea procedurii de insolvenţă, Ioan Mărginean pierde controlul societăţii în favoarea administratorului judiciar,
GMB Recovery Oradea / foto Eugen Olariu

 

Comenteaza