Știați că în anul 1985 a fost conceput un plan prin care se restructura str. Traian Vuia din cartierul Someșani

Știați că în anul 1985 a fost conceput un plan prin care se restructura str. Traian Vuia din cartierul Someșani

Din zona podului IRA până la str. Tractoriștilor.

''În locul caselor erau prevăzute blocuri de locuințe cu regim de înălțime variabil de la P+4 la P+8. Se estima ca în zonă să fie realizate 2609 apartamente pe o suprafață de teren alocată locuirii de 13.41 hectare. Acestea urmau să fie deservite de 1.15 hectare destinate terenurilor de joacă și sport, 2.03 hectare destinate spațiilor verzi, 2.02 hectare destinate parcajelor, 3.46 hectare destinate dotarilor social-culturale și 3.99 hectare destinate circulațiilor.

La nivelul circulațiilor auto s-a propus realizarea drumului de conectare a zonei Băilor Someșeni cu str. Hunedoarei prevăzut sub podul IRA, un pasaj auto suplimentar, conectarea str. Aiudului cu str. Traian Vuia și reorganizarea circulației in zona podului IRA. Strada Traian Vuia era propusă spre modernizare fiind prevăzut un profil cu 3 benzi auto pe sens (10.5 m total), zona verde de 2 m, piste de biciclete de 3.2 m și trotuare de 5.0 m (pe fiecare sens). Cele două sensuri de circulație erau separate printr-o zonă verde de 3.5 m unde era amplasat și iulminatul stradal.

Lângă cimitir era prevăzută o casă de cultura P+2 cu cinematograf, bibliotecă și spații de parcare biciclete. Ca și dotări de învățământ regăsim o școală generală cu 18 clase, încă o școală generală+liceu cu 20 de clase (din care 10 clase de liceu), 2 creșe și 2 grădinițe (fiecare cu câte 8 grupe).

În zona nordică a Băilor Someșeni era propus un centru de tratament si un camping. Cred că de atunci datează si blocul cu locuințe colective din zonă. Lângă Becaș se găsește o zonă destinată unor grădini de zarzavat, cu platformă de vânzare.

Elaboratorii detaliului de sistematizare sunt ing. Bizo Fl. arh. Litvin N. arh. Mitrea V. și arh. Tudose E'', scrie Claudiu Salanta, arh. sef al judetului

Comenteaza