Terasele din Cluj, luate la control. Câte amenzi s-au dat în două zile

Terasele din Cluj, luate la control. Câte amenzi s-au dat în două zile

Inspectorii ITM au desfășurat timp de două zile controale la terasele restaurantelor și barurilor din Cluj-Napoca, acțiunea făcând parte din campania de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfășurat în perioada 8-9 iulie controale la terasele restaurantelor și barurilor din Cluj-Napoca.

La aceasta acțiune, parte din campania de prevenire și combatere a pandemiei COVID-19, au participat toți inspectorii de muncă ai ITM Cluj.

Conform ITM, au fost controlați un număr de 48 de angajatori și s-au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale, din care 31 amenzi, în cuantum total de 35.000 lei.

Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor cu referire la obligația operatorului economic de a asigura o distanță de minim 2 metri între mesele situate pe terasă, precum și pentru consumul băuturilor alcoolice în spații din interiorul clădirilor.

"În cadrul acestor acțiuni de control, în contextul situației epidemiologice în creștere din țară, s-a urmărit cu prioritate conștientizarea angajatorilor, angajaților dar și a clienților acestora asupra pericolului expunerii neprotejate în spațiile aglomerate, respectarea măsurilor prevăzute de lege pentru prevenirea infectării cu virusul COVID 19 fiind imperios necesară. Cu toate acestea, în aplicarea sancțiunilor contravenționale, s-a avut în vedere impactul socio-economic al acestei perioade de pandemie asupra forței de muncă și agenților economici, aplicandu-se cuantumul minim impus de lege", precizeză sursa citată.

Pe parcursul intregii  stări de alertă s-au efectuat un număr de  308 controale la 308 societăți, s-au dispus 198 de măsuri și s-au aplicat 101 sancțiuni contravenționale, din care 31 amenzi în valoare de 35.000 lei.

"Prin intermediul verificărilor efectuate  de către ITM Cluj  în această perioadă de alertă ,menționăm faptul că  inspectorii de muncă au avut în permanență în vedere informarea angajatorilor și angajaților despre riscurile la care sunt expuși lucrătorii atunci când nu se acordă atenția cuvenită respectării normelor de securitate și sănătate în muncă și nu sunt luate  măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus (SARS- CoV 2).Considerăm fapul că prin acțiunile de informare, conștentizare și control desfășurate de către ITM Cluj în perioada starii de alertă s-a atins obiectivul principal al acestora, și anume  conștientizarea  de către angajatori și angajați a importanței respectării măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID-19", se mai arat[ ]n comunicatul ITM.

Comenteaza