Țigănaș îi raspunde lui Boc: "Dacă s-a construit fără autorizație, primăria poartă clar o parte din vină"

Țigănaș îi raspunde lui Boc: "Dacă s-a construit fără autorizație, primăria poartă clar o parte din vină"

Primarul Emil Boc vrea să pună stop construcțiilor ilegale în Cluj-Napoca. Arhitectul clujean Şerban Ţigănaş, fost preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România (2010-2018), susţine că, în trecut, aceste ilegalități s-au făcut cu "acceptul" municipalității.

"Toleranța zero pentru construcții ilegale în Cluj-Napoca. Sub nicio formă nu voi tolera, o spun fără patimă, doar din respect pentru cetățenii Clujului. Actualul cadru legal spune că, cine construiește fără autorizație nu are altă alternativă decât demolarea, prin lege. Adică, prima dată oprirea lucrărilor, dacă nu le oprește facem plângere penală și dacă nu o demolează o facem noi. E cu tragedie la capătul firului, ai investit bani, etc.", declara primarul Clujului, săptămâna trecută. 

Arhitectul clujean Şerban Ţigănaş, fost preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România (2010-2018), susţine că, în trecut, aceste ilegalități s-au făcut cu "acceptul" municipalității.

„Sunt convins că domnul primar are perfectă dreptate, este un număr intolerabil de mare de case neautorizate construite. Dar oare cum s-au putut construi? Dacă acum avem toleranță zero, probabil că înainte a fost toleranță 100%, iar acum s-a întors foaia. Ar trebui notată în calendar data de la care s-a schimbat foaia. Nu se poate legal construi fără autorizație. Ceea ce înseamnă că, dacă s-a construit fără autorizație, instituția care dă autorizațiile de construire – Primăria, în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, Consiliul județean, în extravilan – poartă clar o parte din vină, transmisă sub forma lipsei de vigilență, de reacție și așa mai departe”, a declarat arhitectul Șerban Țigănaș, în cadrul unei emisiuni online. 

Primarul a mai avut un mesaj și pentru breasla arhitecților: "Arhitecții au obligația morală să își facă ordine în breaslă. Când te contactează un cetățean să-și facă casă, cere-i certificatul de urbanism să vezi că are dreptul de a construi. Că dacă e în extravilan, cum îți permiți tu, arhitect, să îi faci plan să construiască? Acest expert trebuie să respecte legea", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

La acest lucru, arhitectul Țigănaș a răspuns: „Acum să dai vina pe arhitecți pare bizar. Dar eu am înțeles ce a vrut să spună primarul. A vrut să spună altceva, iar acum încerc să traduc. A vrut să spună că în zonele cu case neautorizate se fac planuri de urbanism retroactive, iar acest lucru sunt de acord că nu ar trebui să se întâmple. Noi am discutat în Ordinul arhitecților din România (OAR) de foarte multe ori și toate propunerile legislative s-au dus către ideea neacceptării introducerii în legalitate".

Comenteaza