Tipul de cancer cu incidența cea mai mare în România

Tipul de cancer cu incidența cea mai mare în România
| Foto: sursa - https://besmax.ro/

S-a schimbat ierarhia îi tipul de cancer cu incidenţa cea mai mare în ţara noastră. Sănătatea noastră depinde în primul rând de stilul nostru de viaţă, de alegerile zilnice pe care le facem referitor la alimentaţie, hidratare corectă, odihnă, etc. 

Cancerul colorectal este tipul de cancer cu incidența cea mai mare în România în rândul populației generale, potrivit datelor Globocan.

Conform datelor statistice globale furnizate de platforma Globocan, 98.886 români au fost diagnosticaţi cu cancer în 2020. Dintre aceştia, 13.000 sunt cazuri noi de cancer colorectal, ceea ce a urcat acest tip de cancer pe locul întâi în clasament, după cancerul pulmonar şi cel de prostată.14 iul. 2021.

Printre factorii de risc în cazul acestei afecțiuni se numără dieta neadecvată (bogată în grăsimi și cu puține fibre), fumatul, consumul în exces de alcool, sedentarismul, istoricul familial, ori bolile inflamatorii intestinale. 

Din fericire, cancerul de colon poate fi tratat cu succes dacă este diagnosticat din timp, un rol esențial în acest sens revenind testelor de screening. Medicii recomandă ca investigațiile de screening să înceapă în jurul vârstei de 45 de ani, în lipsa manifestărilor clinice – constipație sau diaree, dureri abdominale, crampe, senzație de balonare și de defecație incompletă, prezența sângelui în scaun.

Comisia Europeană împreună cu OECD a publicat luna trecută primele profiluri de țară privind cancerul. Raportul privind România arată că într-un deceniu nu s-a înregistrat niciun progres și, deși țara noastră se situează sub media europeană ca număr de cazuri, are o mortalitate mai mare și în creștere, inclusiv la cancerele tratabile. Principalele cauze identificate sunt legate de lipsa prevenției, de programele de screening, aflate în fază incipientă și de rata redusă de depistare precoce.

Sănătatea noastră depinde în primul rând de stilul nostru de viaţă, de alegerile zilnice pe care le facem referitor la alimentaţie, hidratare corectă, odihnă, diminuarea stresului, mişcare, emotii, bună-dispoziţie, consideră Dr. Ruxandra Constantina. Medicul enumeră greşelile din alimentaţie care duc la cancer. 

În privința alimentației, rezultatele studiului demonstrează că:
- 4 din 10 români nu iau micul dejun.
- doar 3 din 10 români obișnuiesc să bea 2 litri de apă pe zi.
- 46% dintre români se confruntă uneori cu lipsă de energie, probleme digestive sau irascibilitate din cauza alimentației incorecte.

Consecințe îngrijorătoare ale alegerilor alimentare nesănătoase la români
52% nu au energie/sunt lipsiți de vlagă
49% nervoși, irascibili
45% probleme cu digestia
41% dureri de stomac

Primele simptome ale cancerului de colon pot fi: 
Constipatie care aterneaza cu diaree;
Modificari ale culorii scaunului;
Modificari ale formei scaunului (scaunul subtire ca un creion);
Sange in scaun;
Sangerare rectala;
Balonare excesiva si continua, fara o cauza certa care sa poata fi asociata cu alimentele consumate;
Crampe abdominale;
Durere abdominala.

Comenteaza