Trei bănci, respinse la granturile de 1 miliard de euro. Clujul rămâne în cursă

Trei bănci, respinse  la granturile de 1 miliard de euro. Clujul rămâne în cursă

UniCredit, Libra Internet Bank şi First Bank au fost respinse din programul de granturi în valoare de 1 miliard de euro pentru că nu au sucursale în toate judeţele.

Banca Transilvania (BT) Cluj, BCR, BRD, Raiffeisen, CEC, OTP şi Banca Românească sunt societățile bancare care s-au calificat pentru programul de granturi în valoare de până la 1 mld. euro, potrivit ZF.

UniCredit, Libra Internet Bank şi First Bank au fost respinse din cauză că nu au cel puţin o sucursală în fiecare judeţ din ţară, a spus Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei.

“Am avut discuţii cu cei de la UniCredit şi au depus deja o contestaţie privind acceptarea ca bancă parteneră în programul de granturi. Problema a fost că nu aveau reprezentativitate într-un judeţ, respectiv în Caraş-Severin.

Punctul de vedere al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a fost că fiecare bancă parteneră din program trebuie să aibă reprezentativitate în fiecare judeţ. Reprezentanţii de la MFE şi de la Comisia Europeană se uită foarte atent la acest criteriu“, a spus Liviu Rogojinaru.

Programul cuprinde trei scheme de finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii puternic afectate de criza coronavirusului: microgranturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții. Fondurile care ar urma să ajungă la 100.000 de afaceri.

Microgranturile sunt de 2.000 de euro și se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, granturile destinate capitalului de lucru, între 2.000 și 150.000 de euro, iar granturile pentru investiții se acordă pe proiect și beneficiar și au o valoare cuprinsă între 50.000 și 200.000 de euro.

Comenteaza