Trupul neînsuflețit al Doinei Cornea, expus în catedrala din Cipariu. Programul înmormântării

Trupul neînsuflețit al Doinei Cornea, expus în catedrala din Cipariu. Programul înmormântării
Doina Cornea s-a stins din viață la 89 de ani

Aula Cardinal Iuliu Hossu a catedralei greco-catolice în construcţie din Piaţa Cipariu este locul unde va fi expus duminică trupul neînsufleţit al disidentei Doina Cornea. Clopotele bisericilor de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla (ECG) răsună zilnic, timp de trei zile, la prânz, în memoria acesteia.

“Împreună cu toţi românii iubitori de dreptate, libertate şi adevăr, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla aduce un smerit omagiu la trecerea la Domnul a servei lui Dumnezeu Doina Cornea, care a apărat prin viaţa sa valori eterne izvorâte din Dumnezeu, şi a învins puternicul regim comunist prin afirmarea acestor valori, urmând inspiraţia divină, precum David în lupta cu Goliat.

În semn de recunoștință și în chip de rugăciune, pentru ceea ce cunoscuta disidentă a însemnat pentru poporul nostru, pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică și pentru renașterea democrației în România, din dispoziţia Preasfinţiei Sale Florentin, Episcop eparhial, în toate bisericile greco-catolice de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla vor fi trase clopotele, zilnic la orele 12:00, în zilele de 5, 6 și 7 mai”, a transmis ECG.

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea a murit, în noaptea de joi, în locuinţa sa din Cluj-Napoca, la vârsta de 89 de ani, fiind bolnavă de mai mult timp. Ea s-a născut în 30 mai 1929, la Braşov, şi a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, unde a şi predat.

Stabilită în oraşul de pe Someş, nemulţumită de regimul comunist, la începutul anilor ’80,  a început să trimită scrisori de protest, peste 30 la număr, la Radio Europa Liberă şi ziarelor din vest, în care care denunţa “sistematizarea” satelor româneşti, dărâmarea bisericilor şi politica dusă de Nicolae Ceauşescu. Acest fapt a atras mânia dictatorului.

Securitatea i-a pus pază la casă, iar securiştii au chemat-o la interogatoriu în celebrele beciuri în care au şi bătut-o. Pentru curajul de a se opune regimului, a fost dată afară din facultate. A avut noroc, totuşi, că nu a păţit ceva mai grav, cu fiica ei, Ariadna, fugită în Franţa, şi care, de departe, veghea ca mamei sale să nu-i însceneze securiştii vreun „accident”.

În noiembrie 1987, în timpul revoltei de la Braşov, a răspândit 150 de de manifeste de solidaritate, împreună cu fiul ei, Leontin, gest care s-a soldat cu închiderea ei în închisoare timp de două luni, demers urmat de arestul la domiciliu.

Eliberarea a venit în 1989, când protestarii contra regimului comunist au ajuns la casa sa situată pe strada Alba Iulia din Cluj-Napoca şi au luat-o pe Cornea pentru a participa la manifestaţia împotriva lui Nicolae Ceauşescu, deşi în stradă se trăgea.

După victoria Revoluţiei, de la Bucureşti, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organism din care a demisionat după numai o lună, în ianuarie 1990, nefiind de acord cu transformarea sa în partid politic. În acelaşi an a fondat Forumul Democrat Antitotalitar din România, cu scopul de a uni opoziţia democrată, abia născută. A fost membră fondatoare a Grupului pentru Dialog Social şi a Alianţei Civice.

A publicat în anii ’90 volumul „Puterea fragilităţii”, reeditat în 2006 de Editura Humanitas, în care apar scrisorile sale deschise adresate lui Ceauşescu, dar şi scrisoarea adresată muncitorilor din Braşov, după revolta de la Tractorul, din 1987. A tradus din franceză mai multe cărţi de Mircea Eliade şi Vladimir Ghika.

Activitatea sa anticomunistă a fost recunoscută şi onorată, Doina Cornea primind în 2009 Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Ofiţer şi cea mai înaltă disticţie a României, Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, în anul 2000.

Mesajul in memoriam al Episcopiei de Cluj-Gherla

“Biserica Greco-Catolică, prin Episcopia de Cluj-Gherla, deplânge moartea unei fiice de-a sale dragi, Doina Cornea, dar aduce deopotrivă mulțumire și laudă lui Dumnezeu pentru darul vieții și credinței sale, pentru generozitatea, tenacitatea și curajul cu care și-a pus numeroșii talanți încredințați ei de Domnul în slujba adevărului, a Bisericii, a țării și a semenilor, nu de puține ori așezându-le pe acestea în balanță cu propria-i viață și libertate. Nimic din ce e făcut pentru Dumnezeu nu se pierde și cele întreprinse de ea de-a lungul vieții L-au avut întotdeauna pe Dumnezeu ca referință, susținere și întărire.

Biserica Mamă nu uită și aduce omagiu fiicei care s-a implicat personal și decisiv pentru a obține, în momentele tulburi și tensionate din decembrie 1989, abrogarea decretului abuziv care scotea în afara legii Biserica Greco-Catolică în 1948. Instrument de denunțare a abuzurilor, neadevărurilor și a conivenței cu răul, glas de trezire a conștiințelor și răsunător de speranță în vremurile fără lumină și libertate, Doina Cornea este dovada că Providența poate face mult când omul Îi lasă lui Dumnezeu loc, iar acum ne bucurăm pentru locul pe care negreșit i l-a rezervat slujitoarei Sale bune și credincioase, intrată în bucuria Domnului său”.

Programul complet al înmormântării

  • Duminică, 6 mai, între orele 15:00 și 21:00, va fi expusă în Aula Iuliu Hossu a Catedralei Greco-Catolice a Martirilor şi Mărturisitorilor Credinţei din Piaţa Timotei Cipariu

  • Luni, 7 mai, între orele 09:00 și 14:30, va fi expusă în Foaierul Colegiului Academic din Cluj (Casa Universitarilor), la ora 12:30 urmând să înceapă slujba religioasă. La ora 14:30 va porni cortegiul funerar spre Cimitirul Central, unde va avea loc înhumarea la ora 15:00. 

Comenteaza