Turnul Țesătorilor DEVENIT Turnul Pompierilor. VEZI motivul

Turnul Țesătorilor DEVENIT Turnul Pompierilor. VEZI motivul

Turnul Țesătorilor și interesantele sale transformări de-a lungul secolelor. Turn al pompierilor, observator astronomic, muzeu și în final centru de cultură urbană

Acordarea în 1405 de către Sigismund de Luxemburg a titlului de „oraș liber regesc” a însemnat pentru Cluj posibilitatea de a construi un nou sistem de fortificații care înconjurau o suprafață de 45 de hectare, vechea cetate (Ovár), având doar 7 hectare.

Zidul de incintă cu lungimea de 3 kilometri avea din loc în loc 18 turnuri și bastioane. Ritmul de construire a fost încetinit din cauza permanentelor probleme financiare. Pe zidul nordic, pe fosta stradă a Săpunarilor a fost construit Turnul Țesătorilor. Zona era una săracă, fără construcții reprezentative, destul de rău famată și locuită de săpunari. Mirosurile grele exalate în procesul de fabricație al săpunului, prin combinația de grăsimi animale ori vegetale cu diverse săruri alcaline, deranjau profund.

Turnul era administrat de breasla țesătorilor și a fost supraînălțat în anul 1574, ceea ce însemna o modernizare prin adaptarea acestuia pentru artilerie, așadar pentru tunuri de calibru mic. Pereții groși de 2 metri, a căror grosime scade treptat spre partea superioară, îi dădeau robustețe și rezistență.

Transformarea lui într-un turn al pompierilor l-a salvat de la demolarea la care au fost supuse majoritatea relicvelor fostei incinte medievale (turnuri, bastioane, ziduri) care pierzându-și rolul defensiv au devenit ținta autorităților care doreau degajarea și transformarea orașului într-o urbe modernă, iar construcțiile medievale masive îngreunau fie trasarea străzilor, fie construirea de clădiri adaptate noilor vremuri. POVESTEA INTEGRALA AICI!

Etichete
Comenteaza