Un tablou al lui Ghenie, vândut cu 6 milioane de euro la Hong Kong

Un tablou al lui Ghenie, vândut cu 6 milioane de euro la Hong Kong

O lucrare a artistului Adrian Ghenie, exponent al “școlii de la Cluj” a fost vândută în cadrul unei licitații a Casei Sotheby's pentru prețul final de 54,9 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6 milioane de euro.

Lucrarea intitulată “Lidless Eye”, datată 2016-2018, vândută face parte dintr-o serie celebră de ”autoportrete” ale artistului, în care acesta se reimaginează ca unul din idolii săi din lumea artei, și anume Vincent van Gogh, conform B1 TV.

După cum arată Casa Sotheby’s, Ghenie a reinventat astfel genul ”autoportretului” sau portretului, lucrări ale sale având în centru personaje ilustre precum Charles Darwin, Marcel Duchamp, Stan Laurel și Oliver Hardy, Elvis Presley, dar și de o notorietate mai puțin fastă, precum Hitler, Lenin sau Stalin.

La Universitatea de Artă și Design din Cluj Ghenie l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior în Berlin.

Acesta este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul Georges Pompidou. Printre fanii artistului s-ar număra magnatul francez François Pinault, directorul grupului de lux Kering.

Comenteaza