Foto Unda verde din Baciu, funcţională din 2021

Au fost instalate o parte din semafoarele inteligente din Baciu. Proiectul va fi terminat anul viiitor. 

"Sunt instalate semafoarele de la Petrom, de la intersecţia cu str. Privighetorii, şi cele din dreptul magazinului. Ultimele două din proiect vor fi instalate în cursul anului viitor", a declarat Janos J. Balazs, primarul comunei Baciu.

Unda verde din Baciu va fi formată, aşadar, din cinci semafoare inteligente (intersecția drumului de incinta de la Uzina Mecanică / Petrom și str. Observator, intersecția cu str. Jupiter, trecerea de pietoni de la moara Baciu, intersecția de la fabrica Napolact şi intersecția cu str. Privighetorii - cu programarea diagramei pentru unda verde) şi patru cu buton (Aleea Crinului - magazinul Regina, Căminul Cultural Baciu - Poliția Baciu, Grădinița Baciu şi Școala Baciu), amplasate la trecerile de pietoni. 

Proiectul semaforizării inteligente în comuna clujeană a fost lansat în 2016. În 2018, ideea a fost însă abandonată deoarece, după finalizarea licitației, firma câștigătoare nu a mai realizat și proiectul. Contractul a fost în cele din urmă reziliat și s-a scos la licitație montarea fiecărui semafor în parte.

Ce înseamnă semaforizare inteligentă? Semaforul citeşte traficul de pe drumul naţional, numără maşinile şi, în funcţie de câte autovehicule sunt, le permite să circule sau le opreşte. La fel şi pe străzile laterale: numără maşinile sau pietonii şi, în funcţie de nişte indici de timp, le dă verde unora sau altora.

Populația localității vecine municipiului Cluj-Napoca depăşeşte 10.000 de locuitori, iar majoritatea acestora fac zilnic naveta spre şi dinspre oraş pentru locul de muncă sau şcoli şi grădiniţe. De asemenea, traficul greu care iese de pe Autostrada Transilvania la Nadăşelu tranzitează Baciu şi apoi oraşul, astfel că este nevoie de proiecte menite să fluidizeze circulația auto. 

Comenteaza