Caniculă la Cluj. Cum să vă protejaţi de efectele nocive

Caniculă la Cluj. Cum să vă protejaţi de efectele nocive
Potrivit informării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), de marţi şi până la sfârşitul săptămânii, Clujul, alături de întreaga ţară, va fi lovit de un val de căldură excesivă. Pentru prevenirea incidentelor ce ar putea avea loc din cauza temperaturilor extreme, populaţia este îndemnată să urmeze o serie de recomandări.

În perioadele de caniculă, medicii recomandă populaţiei să minimalizeze, pe cât posibil, expunerea la soare între orele 11:00 şi 18:00. Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii, trebuie folosită o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) sunt de evitat. În acelaşi timp, trebuie acordată o atenţie deosebită persoanelor vârstnice, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, cărora este indicat să li se ofere în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

Este indicat consumul zilnic a 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta apariţia senzaţiei de sete. Pentru evitarea deshidratării este recomadat consumul zilnic de fructe şi legume proaspete, în special, pepene galben şi roşu, prune, castraveţi şi roşii, datorită conţinutului mare de apă pe care îl au.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Nu în ultimul rând, în perioadele cu temperaturi ridicate este obligatorie menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, prin efectuarea a câte trei-patru duşuri pe zi, iar, în cazul utilizării aparatelor de aer condiţionat, acestea trebuie reglate astfel încât temperatura să fie mai mică cu cinci grade decât temperatura ambientală.

Comenteaza