5 cele mai bune ierburi pentru răceală și gripă

5 cele mai bune ierburi pentru răceală și gripă

Răceala și gripa sunt boli comune care pot afecta pe oricine. Deși nu există un leac nici pentru virușii care cauzează răceala, nici pentru virusul gripal, există câteva remedii naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la întărirea sistemului imunitar. Verificați ce plante medicinale merită cu siguranță să aveți în dulapul dumneavoastră de medicamente de acasă.

Echinacea

Această plantă are proprietăți antiinflamatorii care ar putea ajuta la combaterea infecției și la reducerea severității și duratei simptomelor. Este însă dovedit științific? Aici, studiile ne aduc rezultate mixte.

Revizuirea a peste o duzină de studii publicate în The Lancet arată clar că Echinacea ar putea fi utilă mai ales ca soluție preventivă. Analiza notează că administrarea de Echinacea poate reduce riscul de a răci cu aproximativ 58% și, de asemenea, poate scurta durata răcelii cu 1,4 zile. Pe de altă parte, există un studiu care concluzionează că administrarea de Echinacea nu are un impact semnificativ asupra răcelii comune și ar putea reduce doar durata simptomelor cu o jumătate de zi. Încă nu avem suficiente cunoștințe despre proprietățile acestei plante. De asemenea, uneori este greu de comparat rezultatele diferitelor studii, deoarece participanții acestora iau forme și doze diferite de Echinacea. De asemenea, este posibil ca planta să se dovedească utilă doar împotriva unora dintre cele peste 200 de tipuri de virusuri care provoacă răceala.

Echinaceea poate fi administrată sub formă de ceai, capsule sau tinctură. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie folosită de persoanele cu tulburări autoimune sau alergii la plante din aceeași familie, cum ar fi ambrozia, crizantemele sau gălbenelele.

Ghimbir

Acest condiment are proprietăți antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene care pot ajuta la calmarea gâtului, la curățarea pasajelor nazale și la ameliorarea stării de greață. Ghimbirul a fost folosit ca remediu natural pentru diverse afecțiuni încă de secole. Dar există oare știință în spatele acestei tradiții?

Da! Chiar dacă nu s-a dovedit încă că ghimbirul ar putea vindeca răceala, studiile sugerează că ar putea ajuta la prevenirea ei, precum și la ameliorarea simptomelor răcelii. Cert este că rădăcina de ghimbir are abilități de a preveni sau de a calma durerile de gât, de a reduce congestia și de a reduce inflamația. Afișează proprietăți antibacteriene și antivirale; este, de asemenea, un antioxidant.

Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, veți avea nevoie de aproximativ 1,5-2 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir, decojită și tăiată în felii. Fierbeți patru căni de apă într-o oală și adăugați feliile de ghimbir. Fierbeți timp de aproximativ 15 minute și strecurați lichidul într-o cană. Puteți adăuga puțină miere sau suc de lămâie, după gust. Alternativ, ghimbirul poate fi mestecat crud sau poate fi luat sub formă de capsule sau pulbere.

Usturoi

Usturoiul are proprietăți antimicrobiene și de stimulare a sistemului imunitar care pot ajuta la combaterea infecției și la prevenirea complicațiilor ulterioare ale bolii. Unele studii au dovedit aceste proprietăți. Unul dintre ele, realizat în 2014, a constatat că participanții care au luat usturoi în fiecare zi au răcit mai puțin decât cei care au primit placebo. Un alt studiu, care a încercat să exploreze posibilele efecte ale usturoiului asupra sistemului imunitar, a observat că participanții care au luat usturoi în mod regulat au raportat mai puține simptome și mai puțin severe dacă au răcit. Acest lucru sugerează că usturoiul ar putea ajuta la reducerea inflamației. Compusul cheie prezent în usturoi, alicina, s-a dovedit a fi eficient împotriva multor tipuri diferite de bacterii, viruși și ciuperci.

Usturoiul poate fi consumat crud, gătit sau luat ca supliment. Cu toate acestea, poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele, așa că consultați-vă medicul înainte de a-l folosi.

Fructe de Soc

Acest fruct de pădure are proprietăți antivirale și antioxidante care pot ajuta la reducerea inflamației și a producției de mucus la nivelul plămânilor. Mai multe studii au arătat rezultate promițătoare în dovedirea proprietăților antibacteriene și antivirale ale fructelor de soc. Deja un studiu în eprubetă din 2012 a raportat că fructele de soc au mai multe proprietăți care îi permit să lupte împotriva gripei. Fructele de soc acționează asupra unor simptome precum curgerea nasului, congestia nazală și tusea.

Rezultatele altor studii au arătat că, deși fructele de soc nu au ajutat cu adevărat la prevenirea răcelii, cu siguranță ar fi putut scurta boala. Cercetătorii au raportat că persoanele din grupul placebo au avut tendința de a avea răceli mai lungi și mai severe decât cele care luau extract de fructe de soc.

Fructele de soc pot fi administrate sub formă de sirop, suc, ceai sau capsule. Cu toate acestea, nu trebuie consumat crud sau necopt, deoarece poate conține substanțe toxice care pot provoca greață, vărsături și diaree.

Mentă

Această plantă conține mentol, care poate ajuta la slăbirea flegmei și la ușurarea respirației. Uleiul de mentă este, de asemenea, folosit ca un reductor natural al febrei. Un studiu din 2003 a dovedit proprietățile antivirale ale uleiului de mentă. Mentolul este, de asemenea, folosit în multe dropsuri pentru tuse pentru a ajuta la calmarea durerilor de gât și la liniștirea tusei. Uleiul esențial de mentă poate fi inhalat sub formă de abur, aplicat sub formă de ulei sau băut sub formă de ceai. Cu toate acestea, nu ar trebui să fie folosit de persoanele cu reflux gastroesofagian (GERD), deoarece poate agrava simptomele.

Nu uitați că aceste remedii nu înlocuiesc un medic sau un medicament. Dacă simptomele se agravează, aveți febră, dificultăți de respirație sau alte afecțiuni grave, consultați cât mai repede un medic.

Bibliografie:

  1. Brazier, Yvette, Benefits, uses, and side effects of Echinacea, Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/252684 [accessed 9.09.23].

  1. Echinacea for the Common Cold, WebMD, https://www.webmd.com/cold-and-flu/echinacea-common-cold [access 9.09.23].

  2. Richards, Louisa, How ginger can help with a cold, Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/ginger-for-colds [accessed 10.09.23].

  3. Dresden, Danielle, Can garlic prevent or treat the common cold?, Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/garlic-for-colds [accessed 10.09.23].

  4. Vandergriendt, Carly, Is Elderberry an Effective Treatment for Colds and the Flu?, Healthline, https://www.healthline.com/health/elderberry-for-flu [accessed 10.09.23].

  5. Tiralongo, Evelin, Shirley S. Wee, Rodney A. Lea, Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial, „Nutrients” 2016, no. 8(4), p. 182, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/.

  6. McDermott, Annette, Can Essential Oils Treat or Prevent Colds?, Healthline, https://www.healthline.com/health/cold-flu/essential-oils-for-colds [accessed 10.09.23].

Comenteaza