Alerte MAE pentru românii care merg în vacanță în Bulgaria, Grecia și Turcia

Alerte MAE pentru românii care merg în vacanță în Bulgaria, Grecia și Turcia

MAE a transmis atenționări pentru românii care tranzitează vămile din sud, în drum spre Bulgaria, Grecia sau Turcia.

Atenționările au fost emise pentru a se evita aglomerările la frontierele din sudul țării, unde un flux mare de pasageri tranzitează vămile.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un set de recomandări pentru cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze acest teritoriu către Grecia sau Turcia.

Pentru a evita timpii mari petrecuți la graniță, MAE recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei bulgare deschise traficului internaţional.

Pe timpul nopţii, segmentul de drum va fi liber pentru circulaţia rutieră, precizează MAE, într-un comunicat transmis luni.

Pe timpul zilei, în zona de reparaţie a podului, traficul rutier se va desfăşura pe o singură bandă de circulaţie; fiind dirijat de indicatoare şi semnalizatoare rutiere.

Astfel, se preconizează înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi pentru trecerea frontierei prin punctul comun de control Giurgiu – Ruse.

Pe acest fond, MAE recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei bulgare deschise traficului internaţional, după cum urmează:

- la frontiera româno – bulgară: Giurgiu – Ruse, Calafat – Vidin, Negru Vodă – Kardam, Vama Veche – Durankulak, Lipniţa – Kainardja şi Dobromir – Krushari (ultimele două puncte cu orar de funcţionare între orele 8,00 – 20,00, pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 tone), Ostrov – Silistra, Bechet – Oryahovo (ferry), Turnu Măgurele – Nikopol (ferry) şi Zimnicea – Svishtov (ferry) (ultimele două puncte cu program de funcţionare între orele 8,00 – 20,00);
    
- la frontiera bulgaro – elenă: Kulata – Promachonas, Makaza – Nimfea (masa totală admisă a autovehiculelor de până la 3,5 tone), Ilinden – Exohi (traseu ocolitor pentru PCTF Kulata, ruta spre Kavala), Kapitan Petko Voivoda – Ormenion (ruta spre Alexandropolis), Zlatograd – Termes şi Ivaylovgrad – Kiprinos (ultimele două puncte doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 tone);
    
- la frontiera bulgaro – turcă: Kapitan Andreevo – Kapikule, Lesovo – Hamzabeyli, Malko Târnovo – Derekoy (ultimul punct de trecere a frontierei prezintă o infrastructură redusă şi înregistrează în mod constant timpi măriţi de aşteptare).

De asemenea, MAE le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zona punctului comun de frontieră Giurgiu – Ruse.

Conducătorii auto sunt rugați:

- să adopte o conduită preventivă
- să circule cu viteză adecvată
- să respecte cu stricteţe semnalizarea rutieră temporară montată pe pod şi indicaţiile/ semnalele autorităţilor de control aflate la faţa locului.

În această perioadă este posibil să se formeze coloane de autovehicule, în special de autocamioane, arată MAE.

MAE precizează că informații relevante pentru deplasarea/tranzitul prin Republica Bulgaria pot fi obținute și prin accesarea următoarelor pagini de internet:

- privind vinieta electronică și taxele de drum tip TOLL - www.bgtoll.bg/ro/;
   
- privind situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare - www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик-по-гкпп;
    
- privind starea actuală a drumurilor - pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de internet a Agenției ”Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
    
- privind regimul vamal la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ”Vămi” din Bulgaria - www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens;
    
- privind starea vremii - www.weather.bg.

Comenteaza