An şcolar fără conflicte! Ce sfaturi le dau poliţiştii elevilor: "Fii inteligent, nu fi violent"

An şcolar fără conflicte! Ce sfaturi le dau poliţiştii elevilor:
Cu prilejul începerii noului an şcolar, poliţişti clujeni fac o serie de recomandări menite să ajute la asigurarea unui climat de siguranţă în unităţile de învăţământ din municipiu.

Astfel, elevii sunt sfătuiţi să nu folosească un limbaj violent şi să nu răspundă agresiv la provocări.

"Dacă atingi sau împingi involuntar pe cineva, prezintă-i scuzele şi nu te gândi la ceea ce alţii pot să creadă despre tine. Mergi la un adult (profesori sau părinţi) şi solicită sprijin ori de câte ori eşti ameninţat sau şicanat de alţi colegi. Dacă intri într-o dispută cu un alt coleg, încearcă să rezolvi conflictul prin discuţii, nu prin violenţă! Fii inteligent, nu fi violent!", transmit oamenii legii. 

În cazul în care un elev este agresat se recomandă ca acesta să strige şi să alerteze persoanele din jur, fără nicio reţinere, o asemenea reacţie putând să-l determine pe agresor să îl lase în pace. De asemenea, prezenţa persoanelor cu comportament agresiv ar trebui semnalată personalului de securitate sau cadrelor didactice.

Pentru protejarea bunurilor personale, este indicat ca acestea să nu fie afişate nici la şcoală, nici pe stradă. În plus, elevii sunt atenţionaţi să evite să poarte sume mari de bani sau telefoane performante, acestea fiind foarte tentante pentru hoţi. 

"Nu te lăsa influenţat de ceilalţi! Analizează riscurile la care te expui, pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe. Fii atent atunci când îţi alegi prietenii! Evită tovărăşia persoanelor violente, delincvente sau cu un comportament indecent. Nu accepta propunerile cunoscuţilor de a participa la anumite „distracţii": consum de alcool, jocuri de noroc, distrugeri, violenţe verbale şi fizice", mai avertizează poliţiştii. 

Nu în ultimul rând, elevii sunt îndemnaţi să fie prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător, pentru a nu fi manipulaţi să comită infracţiuni sau să devină victima acestora. În cazul în care sunt martori la comiterea unor infracţiuni sau fapte antisociale, elevii sunt sfătuiţi să alerteze poliţia. 

Comenteaza