Anunț pentru românii care călătoresc în Lituania. Restricții de circulație și controale la frontieră

Anunț pentru românii care călătoresc în Lituania. Restricții de circulație și controale la frontieră
| Foto: DzmitRock87@gmail.com - Depositphotos.com

MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Lituania, pentru perioada 7 iulie, ora 8.0 - 13 iulie, ora 8.00. Lituania va găzdui un summit NATO la Vilnius în perioada 11-12 iulie 2023.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Lituania că se reintroduc controalele la frontieră, în perioada 7 iulie 2023, ora 8:00 - 13 iulie 2023, ora 8:00. Acestea vor include puncte de control la frontierele Lituaniei cu Letonia şi Polonia, precum şi puncte de control în aeroporturi şi porturi maritime pentru călătoriile interne în spaţiul Schengen. În funcţie de situaţie şi potenţiale ameninţări, verificările vor fi efectuate în mod aleatoriu în orice moment al zilei, pe baza unei analize de risc”, anunţă MAE.

Autorităţile lituaniene au stabilit un pachet de măsuri ce vor fi valabile în perioada 7 - 13 iulie 2023. Astfel, spaţiul aerian de deasupra capitalei va fi închis între 11 iulie 2023, ora 12:00 până în 12 iulie, ora 14:00 şi nu vor fi posibile decolări sau aterizări pe aeroportul din Vilnius. Celelalte zboruri din aeroporturile lituaniene nu vor fi afectate. În intervalul 10 iulie 2023, ora 8:00 şi 12 iulie 2023, ora 23:59, se vor aplica restricţii de circulaţie ce vor acoperi centrul vechi, anumite zone din zona Naujamiestis, precum şi zonele din jurul centrului de expoziţii LITEXPO. Circulaţia auto va fi restricţionată pe bulevardul Gedimino, străzile Upes (până la intersecţia cu Algimanto Nasvičio), Žveju, Rinktinės (până la intersecţia cu Šeimyniškiu), Kalvariju (până la intersecţia cu Konstitucijos) şi în interiorul perimetrului format din străzile Tilto, Vienulijo, Jogailos, Pylimo, Daukūšos, Dvasios, Bokšto, Šimaitės, Maironio, Trispalves, Arsenalo şi Vrublevskio. În zonele restricţionate va fi permisă doar deplasarea pe jos, acestea fiind închise pentru toate tipurile de vehicule, inclusiv biciclete şi trotinete electrice.

Transportul public va fi gratuit, dar traseele care traversează centrul vor fi ajustate. În zona din jurul Palatului Prezidenţial va fi interzisă şi circulaţia pietonală în data de 11 iulie, în intervalul orar 15:00 - 23:00.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon +370(5)2310552, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. Totodată, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice: +37068573238.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://vilnius.mae.ro, www.mae.ro, pagina de Facebook a Ambasadei României la Vilnius (https://m.facebook.com/profile.php?id=100083355190383&_rdr) şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Comenteaza