Atenție la frauda pe WhatsApp cu „polițiști” și „inspectori BNR” falși: „Au spus că un bărbat căutat de Interpol a luat un credit în numele meu”

Atenție la frauda pe WhatsApp cu „polițiști” și „inspectori BNR” falși: „Au spus că un bărbat căutat de Interpol a luat un credit în numele meu”
| Foto: Facebook / Matei Stoian

O nouă metodă de înșelăciune face ravagii pe WhatsApp, unde infractorii se dau drept polițiști și inspectori ai Băncii Naționale a României pentru a obține informații bancare de la victime.

Un tânăr student român a povestit pe rețelele sociale cum a fost ținta unei tentative de fraudă ingenioase.

Tânărul a relatat că a fost sunat de pe numărul +40 745 128 898 de un bărbat care s-a prezentat drept Șoloiu Claudiu Ionuț, „polițist la Poliția Română”. Acesta i-a spus că un individ pe nume Constantin Cristian Victor, căutat chiar de Interpol, ar fi contractat un credit de la ING Bank în numele lui. Escrocul i-a trimis ulterior și o presupusă legitimație pe WhatsApp, de pe un alt număr de telefon (+40 762 517 873), pentru a-i câștiga încrederea.

„Mi-a pus o serie de întrebări despre conturile mele, dacă mi-am pierdut actele, dacă am oferit date personale altor persoane”, a scris tânărul pe Facebook.

Cu toate că nu a căzut în capcană, escrocii au continuat scenariul. Aceștia au simulat transferul apelului către un „inspector de la BNR”, cu o melodie de centrală telefonică, pentru a crea impresia unei convorbiri oficiale. A fost contactat apoi de un alt individ, care s-a prezentat ca Eusebiu Dănuț Ilie.

Acesta a insistat pentru un apel video, în cadrul căruia i-a arătat o presupusă legitimație de serviciu și i-a cerut detalii despre conturile bancare și sumele de bani deținute.

„Mi-a spus că trebuie să ne asigurăm că nu pierd bani din cauza fraudei. A încercat să afle ce sume am în conturi, dar i-am spus că nu ofer aceste informații și că merg la poliție. Părea iritat, a spus câteva lucruri și a închis apelul”, a declarat tânărul.

Tânărul a evitat să ofere date sensibile și a încheiat conversația înainte ca situația să degenereze. El a făcut publică experiența sa pentru a avertiza și alte persoane cu privire la această nouă metodă de fraudă.

Recomandarea autorităților: În cazul în care primiți apeluri sau mesaje suspecte de la persoane care pretind că sunt din partea Poliției, BNR sau alte instituții oficiale, nu oferiți informații personale sau bancare și anunțați imediat autoritățile competente. 

CITEȘTE ȘI: Atenție la acest număr de telefon! Sună și se dă drept polițist pentru a obține date personale. Cum a decurs convorbirea unui clujean

Comenteaza