News alert Atenționare meteo de caniculă. Sfaturi pentru a suporta mai uşor căldura

Atenționare meteo de caniculă. Sfaturi pentru a suporta mai uşor căldura

Administrația Națională de Meteorologie avertizează că disconfortul termic va fi accentuat, în cea mai mare parte a țării, până joi seara.

Potrivit meteorologilor, până pe 27 iunie, ora 20, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic accentuat după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie și podiș indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Vremea va deveni caniculară miercuri, 26 iunie, în Câmpia de Vest, iar joi, 27 iunie, în zonele joase de relief.

Sfaturi pentru a suporta mai uşor căldura

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Specialiştii le recomandă oamenilor să consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor.

Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Cum limităm creşterea temperaturii în locuinţe

Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile. Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale și închideţi orice aparat electrocasnic de care nu aveţi nevoie.

 

Comenteaza