Atenționări COD PORTOCALIU și GALBEN de ninsori și viscol în weekend. Zonele vizate

Atenționări COD PORTOCALIU și GALBEN de ninsori și viscol în weekend. Zonele vizate
| Foto: somaxtv.com

Meteorologii ANM anunţă un final de săptămână cu vânt, viscol și ninsori în mai multe județe ale țării.

Meteorologii au emis, vineri, mai multe avertizări Cod Portocaliu și Galben de vreme rea.

Prima alertă Cod Galben este valabilă în intervalul 17 noiembrie, ora 20 – 18 noiembrie, ora 08 și vizează zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali, unde va ninge local însemnat cantitativ (15...20 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, iar mai ales în zona înaltă vor fi viteze de peste 60...70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55...60 km/h.

Vor fi ninsori și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.

Atenționări COD PORTOCALIU și GALBEN de ninsori și viscol în weekend. Zonele vizate

A doua avertizare Cod Galben a fost emisă pentru intervalul 18 noiembrie, ora 08 – 19 noiembrie, ora 10, când, în jumătatea estică a teritoriului și la munte, vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25...35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent. În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare.

Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55...65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60...80 km/h.

Conform ANM, pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.

De asemenea, potrivit meteorologilor, în intervalul 18 noiembrie, ora 14:00 - 19 noiembrie, ora 10:00, va intra în vigoare un Cod Portocaliu de intensificări susţinute ale vântului, viscol şi vizibilitate redusă sub 50 de metri, local în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curbură. Local, vor fi intensificări susţinute ale vântului cu rafale de 80 - 110 km/h, transmite ANM.

Un alt Cod Portocaliu, de data aceasta de intensificări ale vântului, va fi valabil din 18 noiembrie, ora 18:00 până pe 19 noiembrie, ora 10:00 în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea şi bazinul vestic al Mării Negre. Astfel, în aceste zone vântul va sufla cu rafale în general de 85 - 90 km/h, iar în Dobrogea de peste 100 km/h.

Atenționări COD PORTOCALIU și GALBEN de ninsori și viscol în weekend. Zonele vizate

Comenteaza