Beneficiile jocului cu mingea pentru copii

Beneficiile jocului cu mingea pentru copii

Pentru o bună coordonare, sunt necesare maturitatea sistemului nervos și repetarea continuă a exercițiilor. Și asta cum se realizează? Exersând cu mingea.

Sporturile cu mingea, atât cele care se joacă cu mâinile, cât și cele care se joacă cu piciorul dezvolta o bună coordonare la copii și sunt un ordin superior de învățare, cum ar fi citirea și scrierea.

Pe măsură ce copiii cresc, trebuie să dobândească o coordonare adecvată a tuturor părților corpului lor. Este esențial, de exemplu, să faci orice sport în viitor. Simplul act de a da cu piciorul unei mingi implică o serie complexă de procese: de la lovirea mingii fără a cădea, până la tragerea cu intensitatea și direcția potrivită.

Să te bucuri de o bună coordonare înseamnă să folosești și să miști cu ușurință diferitele părți ale corpului, adică copiii sunt capabili să le controleze. Cu toții avem în vedere modul în care copiii mici nu sunt capabili, la început, să efectueze anumite mișcări (să sară, de exemplu), deoarece nu știu încă cum să reunească toate mișcările necesare.

Mingi de fotbal- oferte

Pentru ca copiii să se miște fără dificultăți și astfel să obțină o bună coordonare, este necesar ca aceștia să dobândească cunoștințe și stăpânire a propriului corp; să învețe să se miște într-un spațiu determinat și să învețe să efectueze o serie de mișcări succesive, una după alta.

Abilități de bază pentru a dobândi coordonare

Aceste achiziții sunt importante, deoarece copiii mici trebuie să treacă mai întâi de la o stare de prostrație absolută, când sunt bebeluși, la o postură erectă. Apoi copilul va executa mișcări importante precum mersul pe jos, alergatul, săritul, urcarea și coborârea treptelor etc., necesare sportului, de exemplu. Pentru a ajunge aici, două aspecte sunt esențiale: dezvoltarea sistemului nervos și să faci exerciții în care repeți mișcări, eșuând până când atingi obiectivul.

Mingi de fotbal – oferte  

Un al doilea pas în coordonare constă în dobândirea unor abilități mai complexe și sofisticate, cum ar fi aruncarea unei mingi cu scopul de a o prinde, lovirea unei mingi care rulează pe jos sau prin aer... Aceste achiziții sunt esențiale pentru învățarea de ordin superior, cum ar fi citirea și scrierea sau pentru manipularea instrumentelor mici.

Când copilul dobândește abilități de mișcare, el experimentează sentimente de măiestrie, valoare de sine etc. și îi favorizează echilibrul emoțional. De asemenea, are repercusiuni asupra concentrării și relaționării cu ceilalți. Un număr mare de eșecuri școlare sunt legate de lipsa dezvoltării mișcării și coordonării.

Mingea în dezvoltarea coordonării copilului

Există multe exerciții pentru stimularea și dezvoltarea coordonării copiilor noștri, dar dacă folosim o minge ca instrument, vom avea succesul garantat. Băieții și fetele sunt atrași în special de acest element al jocului.

Exercițiile cu mingea sunt destinate dezvoltării celor două tipuri de coordonare care apar la om: coordonarea motorie (sau dinamică) și vizuală (sau vizual-motorie).

Coordonarea motorie

Coordonarea dinamică sau motorie este posibilitatea prin care trebuie să executăm acțiuni punând în funcțiune o serie de organe și mușchi. Ca urmare a acțiunii organizate a acestor mușchi și organe, se realizează gesturi și acțiuni precise, ajustate la obiectivele pe care ni le-am propus.

Mingi de fotbal - idei 

Astfel, o bună coordonare reușește, de exemplu, ca mâinile noastre să se unească atunci când vrem să batem din palme. Cele trei exerciții dinamice de coordonare, prin excelență, sunt: ​​mersul pe jos, alergarea și săriturile.

Coordonare vizuală

Coordonarea vizuală este ceea ce permite anumite mișcări ajustate de controlul vederii. Adică, viziunea unui obiect în repaus sau în mișcare determină executarea precisă a mișcărilor (ajustate la greutatea și dimensiunea acestuia) pentru a-l prinde, a lovi etc.

Acest tip de coordonare este specificat fundamental în relația stabilită între vedere și acțiunea mâinilor și picioarelor. Dezvoltarea sa are o importanță enormă în învățarea scrisului, pentru care implică ajustarea și precizia mâinii. Activitățile de bază ale coordonării vizuale sunt aruncarea, prinderea și lovirea. Acest câmp este zona privilegiată pentru utilizarea mingilor.

Comenteaza