Blaga, sacrificat de PD

Blaga, sacrificat de PD
Sau mai precis din întâlnire în întâlnire. Toată lumea negociază cu toată lumea şi fiecare tabără din interiorul partidelor negociază cu ceilalţi. Cuvântul de ordine în aceste ultime 36 de ore rămase până la votul pentru moţiune este negocierea bazată pe oferte, promisiuni şi cerinţe aberante sau doar aparent îndreptăţite.

PD şi PLD sunt dispuse să facă orice compromisuri, cel puţin la nivelul ofertei ce ar urma să fie onorată ulterior (?!), pentru a-l scăpa pe veşnicul lor preşedinte, Băsescu, de duşmanul aflat momentan în Palatul Victoria. Căderea lui Tăriceanu este miza pentru care democraţii sunt dispuşi să renunţe chiar şi la varianta Vasile Blaga premier al viitorului guvern.

Astăzi, Boc-Berceanu-Videanu-Preda-Stănişoară şi Frunzăverde vor încerca să-l convingă la Cotroceni pe Preşedintele democrat al României că singura şansă pentru ca moţiunea să treacă rămâne desemnarea unui premier PSD (Geoană, Diaconescu sau Rus) sau eventual a unui tehnocrat (Isărescu sau Ţiriac) în fruntea guvernului post-moţiune. PD este dispus să-l sacrifice momentan pe Blaga, care ar urma să obţină în compensare postul de ministru de Interne.

Democraţii negociază intens şi cu maghiarii lui Marko şi Frunda, în timp ce PNL şi PSD negociază cu Borbely şi Verestoy. în acest moment Tăriceanu, încolţit chiar şi în interiorul propriului partid, a realizat că trecerea moţiunii îl poate costa nu doar scaunul de premier, ci şi cel de preşedinte al PNL şi într-un viitor nu foarte îndepărtat chiar libertatea. Cei de la DNA ştiu de ce! Căderea lui Tăriceanu ar însemna şi un viitor uşor sumbru pentru o parte dintre actualii miniştri şi chiar pentru preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

 Piratul nu pare dispus nici să uite şi nici să ierte. Fabricarea de dosare este în toi. PSD, confruntat în interior cu jocul dur al Bunicuţei-Iliescu, ce-şi joacă ultima carte a influenţei în partid şi cu o încercare de revenire pe firmamentul partidului a fostului premier absolut Adrian Năstase, negociază în acest moment la două capete. Iliescu a convocat pentru vineri la Constanţa o întâlnire fulger cu 11 organizaţii PSD care încă îi sunt relativ fidele.

Hrebenciuc, în conclav cu Bogdan Olteanu, cere cu maxim tupeu toate posturile din guvern deţinute la un moment dat de către PD, iar Geoană şi Rus sunt dispuşi să-i dea crezare pentru ultima dată marinarului de la Cotroceni. Tăriceanu va fi nevoit să cedeze în aceste ultime ore. Jocul său de independenţă la nivel declarativ va lua sfârşit pentru a putea supravieţui.

 Ungurii din UDMR, obişnuiţi cu trădarea, nu pot fi luaţi în calcul de o parte sau de alta, nici măcar în momentul votului. Cert este că anticipatele nu sunt de dorit decât de către PD şi eventual de sateliţii lor PLD şi PNG. Restul jucătorilor ar ieşi extrem de prost dintr-o confruntare electorală în viitorul imediat.

Comenteaza