Cât este amenda dacă nu ai autovehiculul dotat cu extinctor, trusă medicală și triunghiuri reflectorizante

Cât este amenda dacă nu ai autovehiculul dotat  cu extinctor, trusă medicală și triunghiuri reflectorizante
Conform legislației rutiere află în vigoare, atât trusa medicală, cât și extinctorul și triunghiurile reflectorizante sunt obligatorii, chiar dacă mulți șoferi au tendința de a le considera opționale.

În urma unor acțiuni demarate de către Poliția Română cu privire la lipsa acestor echipamente care trebuie să se regăsescă în cadrul oricărui autovehicul, s-a putut constata cu ușurință faptul că aceste obiecte necesare, fie lipsesc cu desăvârșire, fie termenul de valabilitate a trecut în cazul trusei și a extinctorului. Atât lipsa cât și termenul de valabilitate expirat al acestor obiecte atrage după ele sancționarea cu amendă.

Sancțiunea în ceea ce privește lipsa acestor produse este de 5 puncte de penalizare, lucru care înseamnă o amendă de aproximativ 580 de lei. Pe seama acestor sancțiuni, mulți soferi au luat cu asalt magazinele de profil cu scopul de a-și achiziționa aceste produse. Această cerere mare a dus la epuizarea stocurilor a multe magazine într-un timp record, magazine care s-au văzut nevoite să se reaprovizioneze în regim de urgență pentru a face față numărului mare de cereri. Astfel de întâmplări au avut loc în mai multe județe din țară. În situația dată, o alternativă foarte bună pe care o au conducătorii auto care vor să achiziționeze astfel de produse sunt magazinele online. Datorită acestor situații neașteptate, multe magazine online s-au pregătit temeinic pentru a putea face față valului mare de comenzi. Reprezentanții Autolux, unul dintre importatorii de astfel de produse ne-au declarat faptul că nu s-au mai confruntat cu un număr atât de mare de cereri din partea clienților, niciodată.

Amendă între 580 și 725 de lei.

Lipsa trusei medicale, a triunghiurilor reflectorizante, a extinctorului, sau deținerea acestor produse cu termenul de valabilitate expirat, poate atrage o amendă de tip II, aceasta însemnând 4 sau 5 puncte de penalizare, lucru care însumează o amendă minimă de 580 de lei și  maxim 725 lei. În cele mai multe dintre situații, s-a constat faptul că deși soferii aveau asupra lor aceste produse, termenul de valabilitate era depăsit, lucru care de asemenea presupune sancționarea cu amendă.

Cât ne costă un set format din trusă medicală, extinctor și triunghiuri reflectorizante?

O trusă medicală, împreună cu toate celelalte dotări care sunt obligatorii pentru un autovehicul costă aproximativ 100 de lei, aceasta evident, în funcție de calitatea acestor produse.  Chiar dacă acest lucru nu ar trebui să reprezinte un impediment mare pentru șoferii români, financiar vorbind, nu de puține ori aceștia, datorită faptului că nu acordă atenție detaliilor cu privire la termenele de valabilitate ale acestor produse, sunt puși în situația neplacută de a suporta amenzi destul de costisitoare.

Cum putem evita această sancțiune?

Evident că una dintre cele mai simple modalități prin care putem face acest lucru este să ne asigurăm întotdeauna că dispunem de aceste produse, în caz contrar să le achiziționăm din cadrul magazinelor de specialitate. Mai mult decât atât, este absolut esențial că periodic să verficăm termenele de valabilitate ale trusei medicale și ale extinctorului având ân vedere că polițiștii rutieri vor sancționa conducătorii care circulă cu trusa medicală expirată sau extinctor a cărui termen de valabilitate este depășit.  

 

Comenteaza