Ce piese de mobilier sunt potrivite pentru dormitor

Ce piese de mobilier sunt potrivite pentru dormitor

Dormitorul este una dintre cele mai importante camere din locuință, destinată în special odihnei, dar ce poate avea și alte funcții, cum ar fi cea de cameră de relaxare, de lectură sau cameră de oaspeți.

Somnul este foarte important pentru sănătatea fizică și psihică și sunt din ce în ce mai multe studii care dezvăluie aspecte necunoscute înainte, legate de valoarea cantității și calității somnului. Tocmai de aceea amenajarea și dotarea acestei încăperi este bine să fie făcută respectând scopul pentru care este destinată.

Când te gândești ce mobila dormitoare ar fi potrivită pentru a fi dispusă în camerele destinate somnului, poți lua în considerare să achiziționezi un set complet sau piese separate pe care le vei aranja după propria dorință. Ai variante multiple, deoarece producătorii pun pe piață o diversitate de modele, în seturi sau individuale, din materiale diferite, în culori, stiluri, dimensiuni și prețuri pentru toate gusturile.

Regulile de bază în amenajarea unui dormitor țin cont de dimensiunea și forma camerei, de modul în care pătrunde lumina naturală și de stilul preferat. Dispunerea pieselor de mobilier trebuie să se facă în așa fel încât să-ți asigure spațiu de mișcare, să ofere un ambient armonios și să nu creeze impresia de aglomerat. Cauti mobila dormitor, alege Emag.

Patul, elementul central și cel care dictează aranjarea celorlalte mobile, este primul care se bucură de atenție în organizarea spațiului.

Alege un pat de dimensiuni adecvate camerei. Un pat prea mare într-o încăpere mică, nu numai că va îngreuna accesul, dar îți va da și senzația de înghesuit, nepotrivită cu locul de odihnă și relaxare. Alege un pat pe mijloc, care să-ți satisfacă nevoile, dar care să fie în concordanță cu spațiul pe care îl ai la dispoziție. Preferat este patul cu lățimea de 160 cm, care este mai mult decât suficient pentru două persoane, deși și în cel de 140 cm pot dormi confortabil două persoane cu greutate medie.

Salteaua este esențial să fie adecvată cu nevoile tale și ia în calcul achiziționarea acesteia, deoarece majoritatea modelelor de mobilă dormitoare se vând fără saltea și trebuie să o cumperi separat, tocmai pentru a alege ce tip, grosime, material și alte caracteristici dorești.

Poziționarea patului presupune câteva reguli pentru un somn confortabil.

  • Dacă este posibil, așază patul îndreptat spre sud-vest.
  • Nu pune patul în fața ușii sau în spatele ei (când se deschide ușa să lovească patul), potrivit ar fi pe peretele lateral sau pe cel ce nu are ușă sau fereastră.
  • Preferabil ar fi ca lumina să vină lateral spre pat, eventual din dreapta.
  • În jurul patului trebuie să fie minim 60 cm, pentru acces.
  • Evită să plasezi patul pe peretele comun cu baia sau bucătăria, în eventualitatea în care dormitorul are pereți comuni cu aceste camere.

Noptierele au multiple funcționalități și, dacă spațiul îți permite, alege noptiere independente, pe care plasează veioze cu lumină caldă, pentru ambient. Există și mobilă dormitor cu noptiere integrate, dispuse lateral sau deasupra, în așa fel încât să te bucuri de aceste spații și în încăperi mici.

Dulapul este o altă piesă de mobilier frecvent întâlnită în dormitor. În afara situației în care ești fericitul posesor al unui dresing, dormitorul este cea mai potrivită încăpere în care să amplasezi dulapul pentru garderobă, deoarece aici te îmbraci cel mai des, ai intimitate și nu ocupi camera de zi cu o piesă de mobilier mare. Dispunerea acestuia ține de forma și dimensiunile camerei, dar, de obicei, se face lângă peretele liber de pat sau orice altă mobilă, dar nu lipit de el, pentru a fi asigurată circulația aerului. Pentru camerele mici, găsești dulapuri înalte sau le poți face la comandă, în așa fel încât să compensezi cu lungimea redusă.

Comoda este o altă piesă pe care o poți avea în dormitor, dacă dorești spațiu suplimentar de depozitare. Dacă optezi pentru mobilă dormitor la set, există și cu și fără comodă; recomandarea este să o adaugi doar dacă ai o încăpere spațioasă sau alegi un dulap de dimensiuni reduse și completezi cu comoda. De multe ori este pusă la picioarele patului sau sub fereastră.

Fotoliu este binevenit în dormitor, dacă amenajezi un colț pentru relaxare, lectură, meditație sau orice altceva e potrivit, în care, pe lângă un fotoliu confortabil, să montezi un lampadar cu lumină caldă. Bineînțeles spațiul este cel care spune dacă este nimerit sau nu, ținând cont de regula ce spune să nu încarci prea mult cu mobilă.

Accesoriile din dormitor e bine să fie în armonie cu stilul ales și să completeze aerul de intimitate și confort. Perdele, draperii, covor, lenjerie, tablou, plante sau alte elemente alese, este indicat să păstreze culorile camerei, să se armonizeze cu zugrăveala și mobila și să fie din cadrul stilului ales.

Fie că decorezi minimalist, clasic, modern, rustic sau vintage, informează-te înainte, trasează o schiță definitivă și consultă un specialist în design, dacă nu ești sigur cum să faci.

Etichete
Comenteaza