Ce nu ai voie să pui pe gard, dacă stai la curte. Te poți alege cu o amendă usturătoare

Ce nu ai voie să pui pe gard, dacă stai la curte. Te poți alege cu o amendă usturătoare

Creșterea numărului de autovehicule în România a dus la soluții alternative de parcare, cum ar fi blocarea spațiilor cu pietre sau cutii. Cu toate acestea, astfel de practici pot duce la amenzi și consecințe legale. 

Metodele alternative de asigurare a unui loc de parcare, precum blocarea unui spațiu cu pietre, cutii, lăzi sau tomberoane, dar și instalarea de afișe pe garduri cu inscripții precum ”Parcarea interzisă”, ”Nu parcați”, ”Loc rezervat” sau orice alt text similar constituie infracțiune.

”Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea pozițiilor acestora, fără autorizație eliberată de autoritățile competente, […] se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, stabilește Art. 339 (1) din Codul Penal.

O altă categorie de șoferi care riscă să fie sancționați sunt cei care parchează neregulamentar. De exemplu, explică jurnaliștii Promotor, parcarea în fața porții este interzisă, dacă prin asta se blochează accesul în curte sau garaj. În acest caz, sancțiunea este amenda cuprinsă între 290 și 725 de lei și ridicarea mașinii.

Potrivit Inventarului Parcărilor Publice 2022, realizat de o companie privată, România dispune de 1.275.603 locuri de parcare publice pentru peste 10 milioane de mașini.

“Pentru cele peste 10 milioane de vehicule din România avem circa 1.300.000 de locuri de parcare publice, dintre care 792.244 sunt rezidenţiale (60%) și 414.286 sunt la bordură (on-street) – 32% din total, în mediul urban.

Observăm creșterea eforturilor de digitalizare a parcarilor publice, prin hărți electronice ale parcărilor și modalități de plată extinse. 

Unde sunt celelalte locuri de parcare pentru cele 10 milioane de mașini? O bună parte, pe carosabil, nemarcate si ne-inventariate. Altele sunt ilegale și, în plus, mai sunt și foarte multe locuri de parcare private”, a precizat CEO-ul companiei, Cornel Bărbuț, potrivit fanatik.ro.

Comenteaza