Ce trebuie să știi despre coșurile de fum

Ce trebuie să știi despre coșurile de fum

Regăsit pe toate acoperișurile caselor în care se află o sobă sau un șemineu, coșul de fum este parte din sistemul de evacuare a fumului, rolul său fiind unul extrem de important.

Pentru a preveni accidentele nedorite și pentru ca tirajul să fie unul bun, este important ca acesta să fie curățat corespunzător în mod periodic, dar și să aibă o structură rezistentă pentru a rezista intemperiilor sau pentru a fi evitată pătrunderea apei sau zăpezii în interior.

Iată câteva dintre informațiile esențiale pe care ar trebui să le cunoști despre coșurile de fum și modul în care acestea funcționează pentru un tiraj suficient al sobei sau șemineului.

Ce este coșul de fum și ce caracteristici importante are?

Coșul de fum reprezintă, practic, partea vizibilă pe acoperiș a sistemului de evacuare a fumului din sobă sau șemineu, însă este vorba despre o tubulatură care ajunge până în interiorul locuinței. Există chiar case care au mai multe cosuri de fum, iar pentru ca acesta să rămână eficient și să nu pună în pericol sănătatea și siguranța locuitorilor, este nevoie să fie curățat corespunzător, pentru a asigura un tiraj suficient și pentru ca aerul să aibă o admisie bună, iar fumul să fie evacuat în mod corect.

Cum poate fi realizat un coș de fum

Coșul de fum poate fi realizat din diverse materiale, acestea fiind alese în funcție de natura acoperișului sau de aspectul pe care îl doresc proprietarii. Greutatea pe care o are coșul de fum este una considerabilă, iar acesta se sprijină pe țigle, motiv pentru care este nevoie ca acesta să fie realizat în mod corespunzător pentru a fi susținut.

Poate fi vorba despre un coș de fum în secțiune pătrată, dreptunghiulară sau circulară, despre un coș de fum în culori variate, fie deschise, fie închise, realizat din caramida, piatră sau ipsos.

Astăzi, există kituri de realizare și de montare a coșurilor de fum care sunt ușor de utilizat, iar rezultatele obținutele sunt unele sigure, care nu implică riscuri. Cu o tubulatură interioară din șamotă, gazele evacuate pot atinge o temperatură de până la 600 de grade Celsius, astfel încât condițiile de siguranță să rămână la cele mai înalte standarde.

Pentru ca un coș de fum să îți îndeplinească rolul în mod corespunzător, este important ca întreținerea acestuia să se realizeze periodic, iar orice defecțiune care este observată să fie reparată în cel mai scurt timp pentru a fi evitate neplăcerile sau accidentele nedorite.

Etichete
Comenteaza