Ceardaş prezidenţial

Ceardaş prezidenţial
Băsescu, aparent plictisit de Cireşica de pe Litoral, băile de mulţime de la Mamaia şi escapadele nocturne cu tentă bahico-blondă de la Foişor din Sinaia, a ales să-şi petreacă o bună parte a concediului în inima Secuimii.

Ce se ascunde însă în spatele acţiunii preşedintelui rămâne marea enigmă ce dă bătăi de cap celor care ştiu că Băsescu doar aparent acţionează total imprevizibil. Vizita prelungită în regiune, întâlnirile repetate cu radicalii maghiari şi declaraţiile ce au baleiat între toleranţă, tembelism şi lipsă de informare l-au făcut pe Băsescu să devină pentru unii mumă, iar pentru alţii, ciumă.

Simpatia, respectiv antipatia pentru preşedinte există atât în rândul populaţiei şi al liderilor maghiari, cât şi în rândul populaţiei şi al politicienilor români din Ardeal. UDMR consideră ca extrem de nocivă acţiunea de legitimare a radicalilor din UCM şi CNS, iar ceilalţi consideră ca binevenită şi salutară intervenţia Preşedintelui în problema drepturilor şi reprezentării maghiarilor din zona Harghita-Covasna. Asta în timp ce românii ardeleni cu sensibilitate maximă la discursul agresiv iredentist al unora dintre reprezentanţii civico-politici ai maghiarilor privesc şocaţi jocul pe sârmă al Preşedintelui lor.

Acţiunea lui Băsescu aplaudată la scenă deschisă la Miercurea Ciuc, Odorhei, Aleea Modrogan, Budapesta şi Bruxelles pune însă într-o situaţie extrem de sensibilă liderii PD din Ardeal. Acţiunile de amendare a aberaţiilor din legea privind statutul minorităţilor, realizate constant în ultimii doi ani de către liderii democraţi transilvăneni, sunt şterse cu buretele de către cel care rămâne liderul de facto al PD, Traian Băsescu.

într-o zonă a ţării în care sensibilităţile naţionaliste sunt încă prezente, acţiunile din ultima perioadă ale Preşedintelui sunt privite cel puţin cu reticenţă şi uşoară uimire. Acestea au reuşit să legitimize nu doar formaţiunile anti-UDMR, ci şi partidele şi liderii cu un discurs ultra-naţionalist şi anti-maghiar, aflaţi în scădere de încredere şi procentaj electoral.

Băsescu poate câştiga pe termen lung, dar doar în cazul în care prin acţiunile sale va reuşi să inducă liderilor maghiari din UCM şi CNS inepţia că ar putea de unii singuri să acceadă în Parlamentul României, în dauna UDMR. Abia în acest caz acţiunile prezidenţiale de vară din Secuime ar putea fi aducătoare de simpatie pentru Băsescu şi PD, în rândul românilor ardeleni.

Pentru că asta ar însemna sfârşitul unei ere, cea a formaţiunilor cu discurs etnic şi ultranaţionalist, atât din partea maghiarilor, cât şi a românilor, în Parlamentul de la Bucureşti.

Comenteaza