Cliclonul din Marea Neagră strică planurile de Rusalii! Cât de puternic se va simți el la Cluj

Cliclonul din Marea Neagră strică planurile de Rusalii! Cât de puternic se va simți el la Cluj
| Foto: eumetsat.ro

Un ciclon format în Marea Neagră riscă să le strice tututor românilor planurile pentru vacanță de Rusalii. Acesta va influența vremea de la noi din țară până duminică.

Ciclonul va avea ca efect ploi abundente în jumătatea de est a țării, în special în estul Munteniei, sudul Moldovei și zona montană aferentă, unde cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…80 l/mp, potrivit meteorologilor.

Meteorologii au explicat, însă, că ciclonul, deși pare un monstru deasupra bazinului Mării Negre, acesta acționează ca un nucleu depresionar care nu reușește să coboare sub 1010 hPa, potrivit Gândul.

Apariția ciclonului este strict legată de existența unui nucleu rece de tip cut – off low în troposfera superioară, care stă la baza instabilității continue din ultima săptămână, manifestată prin ploi consistente.

n ceea ce privește cantitățile de precipitații așteptate să cadă, prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, estul Olteniei se pot acumula și 60 – 70 l/mp, iar prin Carpații Orientali și de Curbură putem strânge și peste 100 – 120 l/mp.

Pe parcursul zilei de vineri, cerul va fi acoperit de nori prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, zonele montane, situație care se va păstra până spre orele serii zilei de sâmbătă. Și în celelalte regiuni vom avea parte de nebulozitate joasă, dar cu un grad de acoperire de până la 30 – 50%.

Ziua de duminică aduce nebulozitate joasă în cea mai mare parte a țării.

Pe parcursul zilei de luni, norii joși sunt prezenți mai ales prin Orientali, Dobrogea și Moldova.
Condiții de ceață vor exista, duminică, în zonele montane și prin nordul Moldovei, iar luni, și prin Dobrogea și Muntenia.

„Toate aceste zile de minivacanță de Rusalii vor sta sub semnul ploilor, furtunilor, descărcărilor electrice, căderilor de grindină, vântului cu aspect de vijelie. Cele mai afectate regiuni vor fi Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia și zonele montane“, potrivit meteorologilor.

Maximele zilei de vineri urcă până la 28 – 30 de grade prin Banat, Crișana, mare parte din Oltenia, în timp ce în Maramureș, mare parte din Transilvania, nordul Moldovei, vor fi 27 – 28 de grade.

În centrul și sudul Moldovei, sudul Transilvaniei, estul Olteniei, Muntenia și Dobrogea, vor fi temperaturi de doar 22 – 23 de grade, cu 14 – 15 grade prin zonele montane.

Parcursul zilei de sâmbătă, va fi aceeași distribuție a valorilor termice, iar în Dobrogea vor fi maxime ușor mai scăzute decât vineri, 18 – 20 de grade.

Maximele zilei de duminică vor atinge 23 – 25 de grade în cea mai mare parte a țării, excepția urmând să fie dată de Banat și Crișana, care rămân la valori de 28 – 29 de grade. În zonele montane vor fi temperaturi de 18 – 19 grade, cu 13 – 14 grade pe creste.

A doua zi de Rusalii aduce maxime chiar de 32 – 33 de grade prin Banat, Crișana, Oltenia, respectiv 26 – 28 de grade în restul țării, cu valori de 18 – 20 de grade în zonele montane (16 – 17 grade pe creste).

loading...
Etichete
Comenteaza