Clima se schimbă radical în România! Scenariul sumbru lansat de meteorologi

Clima se schimbă radical în România! Scenariul sumbru lansat de meteorologi

Directorul general al ANM, Elena Mateescu, a declarat că România ar putea suferi schimbări semnificative în ceea ce privește clima, în următoarele decenii.

„Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre proiecţii care arată schimbări semnificative ale climei României în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor.

Totodată, potrivit Mediafax, oficialul ANM avertizează că, spre finele secolului, între 2061-2090, cel mai pesimit scenariu „indică valori chiar mai mari în ceea ce priveşte lunile de vară, creşteri cu 4-6 grade şi descreşterea cantităţilor medii de precipitaţii cu 20-30%”, a afirmat Elena Mateescu, director general al ANM, la o conferință de profil.

Comenteaza