Cozonacul este mai scump în acest an cu aproximativ 30% faţă de 2011 VIDEO

Cozonacul este mai scump în acest an cu aproximativ 30% faţă de 2011 VIDEO
Traditionalul cozonac de Crăciun, care nu trebuie să lipsească de pe mese de sărbători, este mai scump decat in anii trecuti. Seceta si cresterea pretului la cereale au facut ca pretul unui cozonac sa creasca cu 30 la suta. Daca anul trecut un cozonac costa 12 lei, anul acesta îl cumpărăm cu 15 lei.

Tradiţionalul cozonac este una din vedetele mesei de Crăciun, nu doar pentru că este gustos ci şi pentru că este din ce in ce mai scump. Fie că il frământaţi acasă, fie că îl laţi gata copt, la fel ca acesta, pretul este intre 15 si 30% mai mare ca anul trecut.

Producătorii sunt nevoiţi să urce preţul la cozonaci pentru că şi materia primă este mai scumpă. Faţă de anul trecut, trebuie să plătim în plus pentru un cozonac intre un leu si trei lei. Fata de acum 10 ani, preţul cozonacului este chiar şi de 5 ori mai mare.

"De exemplu la materia primă, la făina, drojdie a crescut pretul chiar si cu 40% fata de 2011, la materiile auxiliare, oua, mac, nucă, zahăr, ulei, au crescut preturile chiar si cu 20-25%, deci clar că si produsul finit este mai scup cam cu 15-25 %. De patru-cinci ori s-a scumpit cozonaul de acum 10 ani pentru ca toat materiile prime s-au scumpit", spune Medinda Fulop, coordonator brutărie.

Gospodinele spun însă că, deşi cozonacul este mai scump, merită efortul, pentru că o masă de Crăciun fară cozonac e ca şi mâncarea fără sare.

În ciuda preţului mai mare, numarul comenzilor pentru cozonaci creşte de la o zi la alta.

Faţă de o lună obişnuită, producătorii spun că în decembrie numărul comenzilor dfe cozonaci creşte cu până la 70%.

 

Comenteaza