Cuişoarele: 5 beneficii pentru sănătate

Cuişoarele: 5 beneficii pentru sănătate
Cuişoarele, un condiment originar din Indonezia, se remarcă prin gustul fructat iute-amărui. Ele conferă o aromă specială vinului fiert, compoturilor sau prăjiturilor şi transformă supele, ciorbele şi fripturile în mâncăruri cu o savoare deosebită.

Beneficiile cuişoarelor asupra danturii

Acest condiment este utilizat din cele mai vechi timpuri împotriva durerilor de dinţi. Beneficiile cuişoarelor asupra sănătăţii dentare se datorează proprietăţilor lor antiseptice şi antiinflamatoare. Durerile de dinţi pot fi ameliorate prin două metode:

- Se iau 1-2 cuişoare care se strivesc între degete, după care se aşază pe dintele dureros;

- Se fierb 5-6 cuişoare în echivalentul unei ceşti de apă. În momentul în care apa începe să fiarbă, se stinge focul şi se lasă să se răcească. Se scot cuişoarele, iar cu apa respectivă se clăteşte bine gura, insistând pe zona în care se află dintele dureros.

Beneficiile cuişoarelor asupra sistemului digestiv

Ceaiul de cuişoare ameliorează considerabil diverse probleme digestive, cu precădere durerile de stomac şi balonarea. Pentru a-l prepara, se infuzează 4-5 cuişoare într-o ceaşcă de apă fierbinte timp de 10 minute. După scurgerea timpului, se scot cuişoarele din cană. Dacă gustul infuziei este prea puternic, se poate atenua adăugând scorţişoară, zeamă de lămâie sau miere de albine.

Dacă te confrunţi însă frecvent cu probleme digestive, nu amâna să te programezi la medicul gastroenterolog, care îţi va prescrie tratament adecvat şi îţi va face cele mai bune recomandări privitoare la modul de alimentaţie.

Beneficiile cuişoarelor asupra aparatului urinar

Beneficiile cuişoarelor asupra aparatului urinar devin evidente când vine vorba despre calmarea durerilor provocate de cistită sau de calculii renali. Pentru ameliorarea acestor dureri, se bea o infuzie de cuişoare de două ori pe zi. Dacă durerile devin insuportabile, mai ales în cazul cistitei, în infuzia de cuişoare se poate adăuga o picătură de ulei esential de lavandă, care are proprietăţi calmante şi relaxante.

Beneficiile cuişoarelor asupra sistemului respirator

Graţie proprietăţilor sale antivirale şi antibacteriene, uleiul esenţial de cuişoare face minuni atunci când vine vorba despre prevenirea afecţiunilor respiratorii, precum gripele, răcelile sau virozele. Pentru a profita de beneficiile uleiului esenţial de cuişoare, poţi apela la două căi de administrare, de maximum 3 ori pe zi, timp de o săptămână:

- Amestecă 1-2 picături de ulei esenţial de cuişoare cu o linguriţă de ulei de măsline şi înghite-l înainte de masă;

- Pune 1-2 picături de ulei esenţial de cuişoare pe o linguriţă de zahăr şi lasă-l să se topească în gură. Şi acest remediu se administrează tot înainte de masă.

Beneficiile cuişoarelor asupra sistemelor osteoarticular şi muscular

Durerile provocate de afecţiuni precum reumatismul sau lumbago sau durerile musculare pot fi calmate masând zonele dureroase cu ulei esenţial de cuişoare amestecat cu ulei vegetal de migdale dulci sau cu orice alt ulei vegetal gras. Alte modalităţi de ameliorare a durerilor sunt băile calde în care s-au vărsat câteva picături de ulei esenţial de cuişoare sau administrarea de cataplasme cu acest ulei esenţial.

 

Comenteaza