Cum să ai acasă aer condiţionat gratis

Cum să ai acasă aer condiţionat gratis
Sistem de "aer condiţionat" care funcţionează fără curent electric

Dacă ţi-e cald în aceste zile toride de vară şi nu ai acasă un aparat de aer condiţionat, află că, în Bangladesh, s-a pus la punct un sistem care oferă "aer condiţionat" şi care funcţionează fără curent electric. Sistemul este uşor de construit. 

Două companii locale au demarat proiectul ,,Eco-Cooler", prin care încearcă să le ofere locuitorilor din Bangladesh şansa la o viaţă normală, fără a fi nevoiţi cheltuiască sume impresionante de bani. Metoda propusă de specialiştii agenţiei de publicitate Grey Dhaka şi Grameen Intel Social Business Ltd. implică folosirea unor sticle de plastic, cu ajutorul cărora nivelul de temperatură din interiorul caselor poate fi redus fără aport de electricitate. În Bangladesh, peste 70% din populaţie trăieşte în locuinţe provizorii, din cauza ameninţărilor continue ale inundaţiilor. Cea mai mare parte a barăcilor nu sunt conectate la o reţea de electricitate, astfel că pe timpul verii, când temperaturile ating valori foarte mari, şansele de a te răcori într-o astfel de casă sunt aproape nule.

Sistemul pare ingenios şi simplu de realizat şi este, în acelaşi timp, economic. "Aerul condiţionat" se obţine prin tăierea în două bucăţi a unor sticle de plastic şi montarea acestora pe un panou prevăzut cu orificii. Planşa se montează apoi în rama unui geam, pentru ca, atunci când bate vântul, aerul să intre cu mai mare putere în interiorul locuinţei. Inventatorii spun că, folosind Eco-Cooler, temperatura din casă poate scădea chiar şi cu 5 grade Celsius, spun cei de la iflscience.com

Comenteaza