De ce îi e frică lui Traian Băsescu

De ce îi e frică lui Traian Băsescu
După ce la ora 16, acum 9 zile, pe crawl-urile televiziunilor de ştiri se insera desecretizarea convorbirilor dintre procurorul Nastasiu şi teroristul Hayssam, au trebuit doar două ore pentru ca Preşedinţia României să iasă cu un comunicat prin care Băsescu respingea propunerea liberalilor privind nominalizarea senatoarei de Cluj Norica Nicolai pentru Justiţie.

 De acolo încolo a urmat tot circul politico-mediatic pe care îl cunoaşteţi cu siguranţă. Vârful de lance în a o desfiinţa pe Norica au fost folosite ziarele prezidenţiale Evenimentul Zilei şi Cotidianul, alături de Realitatea TV şi HotNews.

De cealaltă parte, ZIUA, Adevărul şi Gardianul, dublate de Antena3, şi în momente-cheie de Jurnalul Naţional şi Gândul. Războiul politic s-a transformat în război mediatic total. Aceasta îşi şi doreau preşedintele şi acoliţii lui. Pentru că desecretizarea celor 100 de pagini de stenograme şi vorbirea făcută cu privire la celelalte 60 scoteau la iveală un personaj misterios denumit “profesorul”.

Practic, în cazul în care “profesorul” este Băsescu, teoria comentatorilor şi analiştilor politici cu privire la imensa păcăleală privind aşa-zisa răpire a jurnaliştilor în Irak scoate la iveală un imens complot, înţelegeri inter-statale şi între servicii de informaţii de care, extrem de grav, preşedintele României nu era străin. Dar despre asta au mai scris şi alţii.

 Lucrurile însă tind să confirme această teorie atât timp cât astăzi, după ce la ora 13 liberalii au avut o ieşire la rampă extrem de bună în apărarea Noricăi şi a demontării aberaţiilor-acuzaţii prezidenţiale, la doar 3 ore a urmat o nouă bombă venită dinspre Cotroceni care aruncă din nou în derizoriu voit legăturile lui Hayssam cu preşedintele Băsescu.

Preşedintele a dat aviz favorabil începerii urmăririi penale pentru opt foşti şi actuali miniştri, astfel încât ministrul interimar al Justiţiei să înainteze astăzi către Parchetul General cererile privind începerea urmăririi penale a lui Păcuraru, Chiuariu, Năstase, Remeş, Mitrea, Nagy, Babiuc şi Sereş.

Un nou motiv de dezbatere publică şi de amânare a dezbaterii cu privire la implicarea lui Băsescu în răpirea şi eliberarea jurnaliştilor şi apoi extragerea lui Hayssam din România. Imediat după suspendarea lui Băsescu în primăvara anului trecut, existau voci care discutau despre acuzaţii de înaltă trădare la adresa sa în cazul în care s-ar desecretiza întregul dosar şi anexele cu privire la răpirea jurnaliştilor în Irak.

Atunci n-am înţeles foarte multe din această informaţie. Acum însă, văzându-l încolţit şi disperat pe Băsescu pentru a crea noi perdele de fum pe scena publică, încep să cred că cele 60 de pagini de convorbiri încă secretizate şi o eventuală audiere chiar în exterior a lui Hayssam ar putea să ne aducă surprize de proporţii cu privire la activitatea preşedintelui României şi a trocurilor pe care acesta le-a făcut pentru izolarea şi ascunderea celui care îi poate compromite definitiv cariera politică ce până mai ieri părea promiţătoare. Acuzaţia de înaltă trădare pluteşte periculos de aproape de dealului Cotrocenilor.

Comenteaza