De ce voi merge la vot

De ce voi merge la vot
Practic, în 17 ani de nouã democraţie reprezentativã în spaţiul românesc nu mi-a trecut prin gând mãcar sã nu îmi exercit dreptul constituţional de cetãţean. Sã votez. Sã sancţionez. Sã schimb ceva. Sã simt cã am puterea de a le da cu ştampila peste ochii mincinoşi.

Iatã însã cã am trãit sã simt şi contrariul. Sã simt cã lehamitea şi ura faţã de mizeria politichiei româneşti mã învinge şi mã face sã acţionez în frondã prin neparticipare. Sã mã resemnez alãturi de alte milioane şi milioane de români, cã suntem damnaţi sã defilãm cu politicienii pe care-i avem şi pe care pânã la urmã probabil îi şi meritãm.

Din fericire, aceastã stare de resemnare şi abandon la dorinţa de a se schimba ceva nu m-a ţinut decât câteva zile. La dorinţa de a schia duminicã la Borşa, Bãişoara sau Arieşeni am interpus dorinţa de a putea comenta şi critica pe viitor prestaţia unei clase politice sancţionabile direct doar prin vot.

Având în vedere cã nici zãpada se pare cã nu este suficientã pentru schi, iar nici dorinţa de a sta deoparte nu este foarte aproape de sufletul meu, am decis sã particip cel puţin la europarlamentare şi sã-mi exercit dreptul de vot. Mi-ar pãrea rãu ca România sã fie codaşã între ţãrile din Est în ceea ce priveşte prezenţa la vot pentru europarlamentare şi chiar pentru Europa cu regulile şi organismele sale comune.

Ar fi pãcat, de asemenea, ca alãturi de imaginea generatã de infracţiunile unor români în ţãrile UE, un absenteism masiv la alegerile europarlamentare sã ducã la agravarea crizei de imagine pe care o are în acest moment România în Europa. Voi merge la vot şi pentru ca memoria bunicilor mei ardeleni, din Apuseni şi Maramureş, sã nu sufere printr-o eventualã prezenţã în Parlamentul European a unor numeroşi reprezentanţi obraznici ai maghiarimii.

 Pentru cã exact acest lucru s-ar întâmpla în cazul în care noi, cei mulţi, nu vom participa la vot. în loc sã asistãm la începutul agoniei pentru partidele etnice şi liderii radicali ultranaţionalişti maghiari, de tip Tokes Laszlo, Tibor Toro, Silaghi Zsolt, Szas Jeno, Frunda, Marko, Borbely sau Verestoy, vom asista din cauza disciplinei de vot impuse etnicilor maghiari prin bisericile maghiare din Ardeal şi liderii informali ai comunitãţilor maghiare la o prezenţã periculos de mare a reprezentanţilor UDMR dublatã de cea a lui Tokes în Parlamentul European.

Ne putem trezi din cauza absenteismului românilor cã maghiarii nu doar cã nu îşi vor rupe în douã voturile pentru euroalegeri, anulându-se reciproc, dar chiar vor câştiga în procente rezultate şi numãr de reprezentanţi europeni.

Atât ne-ar mai trebui, ca interesele României în aula de la Bruxelles sã fie reprezentate de “românii” Tokes Laszlo, Frunda Gyorgy, Sogor Csaba, Winkler Iuliu şi Biro Rozalia. Ptiu drace! La vot cu noi! Şi uite aşa, mi-am gãsit şi motivaţia pentru a vota duminicã. Iar despre cui dau votul? Rãmâne sã mã hotãrãsc pânã duminicã.

Comenteaza