Destinaţii de weekend: Mediterana din Ardeal versus sălbăticia Apusenilor

Destinaţii de weekend: Mediterana din Ardeal versus sălbăticia Apusenilor
La doar câţiva kilometri de agitaţia marilor oraşe, farmecul naturii îşi aşteaptă vizitatorii. Mediterana din Ardeal sau munţii care îţi taie răsuflare pot reprezenta destinaţiile perfecte pentru un weekend relaxant.

ZIUA de CLUJ vă propune două destinaţii de weekend:

Prima recomandare este rezervaţia geo-botanică Scăriţa-Belioara, o oază de relaxare în mijlocul naturii. Zonele sălbatice din Apuseni atrag anual mii de turişti, iar rezervaţia din judeţul Alba, de pe teritoriul comunelor Ocoliș și Poșaga, poate fi destinaţia ideală pentru un weekend petrecut departe de agitaţia marilor oraşe. Peisaje de o frumuseţe rar întâlnită, păduri dese, peşteri și cascade sălbatice şi stânci care urcă până la cer - aceasta găsesc turiştii în Apuseni.

Image and video hosting by TinyPicfoto:ciprianlaszlo.blogspot.com

Rezervatia Scărița-Belioara cuprinde „Șesul Craiului" situat pe un platou calcaros la peste 1.350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scărița, precum și spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârșiile Văii Belioara, cu pereti verticali, tancuri, vâlcele, brâne şi creste ascuțite. Are o suprafață de 47,7 ha și adăpostește multe specii rare de plante și de animale.

Image and video hosting by TinyPicfoto: anadeveanu.blogspot.com

Rezervația botanică Scărița-Belioara conservă specii rare, unele unice în Europa: sângele voinicului, argințica, mărtăloaga, căldărușa, gențiana, buzata, crinul pestriț. Specifice acestui masiv sunt endemismele barba mugurului, mălăoaia și strugurii ursului.

Image and video hosting by TinyPic Foto: anadeveanu.blogspot.com

Cum ajungi aici? Pe drumul național Turda-Câmpeni DN 75, până la Poșaga de Jos, de unde se continuă pe drumul comunal DC 42 până la Poșaga de Sus, iar de acolo,pe Valea Belioarei, până la marginea nordică a satului, și în continuare pe o potecă.

Image and video hosting by TinyPic

 foto: romaniaturistică.ro

A doua destinaţie propusă este Laguna Albastră, un loc aparte, unde culoarea apei te poartă cu gândul la plajele mediteraneene. La numai 40 de kilometri de Cluj-Napoca, natura a creat o adevărată comoară. Un peisaj desprins parcă din filme şi culori care se împletesc pentru a construi o imagine deosebită.

 

Image and video hosting by TinyPic

foto: ghidvideoturistic.ro

O apă de un albastru ireal, înconjurată de dune de nisip şi de stânci, te transpune într-un loc exotic. Laguna Albastra se află în mijlocul unui "crater" scobit cândva de utilaje şi unelte în partea superioară a unui deal, fiind înconjurată de mase mari de roci friabile şi permeabile albe, cu nuanţe gălbui sau verzui, cu aspect vălurit sau prăpăstios. Lacul s-a format atât prin intermediul unor izvoare subterane, care au răzbătit spre suprafaţă, cât şi prin reţinerea şiroaielor de apă provenite din precipitaţii.

 

Image and video hosting by TinyPic

foto: panoramio.com

Cum ajungi aici? Cluj-Napoca - Baciu - Gârbău - Aghireş Fabrici sau Cluj-Napoca - Gilău - Capuş - Gârbău - Aghireş-Fabrici. Din Aghireş-Fabrici se face un drum pe lângă clădirea BRD, mergeţi tot înainte şi treceţi peste calea ferată, apoi tineţi drumul drept 4 km şi ajungeţi la dealurile de steril, de unde mai aceţi de mers 300 m.

Image and video hosting by TinyPic

Comenteaza