Fauloasa poveste a clujencei Carola Szilvássy: prima româncă care a zburat, a fost pe front și s-a înscris la Medicină

Fauloasa poveste a clujencei Carola Szilvássy: prima româncă care a zburat, a fost pe front și s-a înscris la Medicină

Carola Szilvássy a fost o femeie extraordinară, o personalitate care a rupt canoanele timpului său, foarte educată, îndrăzneață și nonconformistă.

Educată și rafinată, Carola se împrietenea doar cu femei îndrăznețe și rebele și cu bărbați interesanți. Admira sufragetele și dorea emanciparea femeilor din Transilvania.

În anul 1896 s-a căsătorit cu ciudatul baron Elemér Bornemissza și au avut împreună un băiat (Hubert) care a murit la 7 ani, de scarlatină. Din acel moment, Carola a purtat doar haine negre. Pilotul Louis Blériot a ajuns la Budapesta în anul 1909, iar Carola a dorit să zboare și ea. I-a transmis soțului său să i-a legătura cu Blériot și acesta s-a conformat.

Stilul de viață al Carolei Szilvássy era de asemenea neobișnuit pentru perioada respectivă, cu un regim alimentar deosebit (mânca o zi pe săptămână numai fructe), făcea sport și plimbări în natură. S-a înscris la Facultatea de Medicină din Cluj și a fost pe front, în Primul Război Mondial, dar Carola a strâns într-o lucrare și multe rețete din bucătăria nobilimii ardelene, cele mai cunoscute fiind pateul de ficat de iepure și gâscă, hreanul cu portocale sau limba cu smântână și lămâie. MAI MULTE AICI!

 

Comenteaza