Informații UTILE de la arhitectul-șef al Clujului: Am văzut multe anunțuri cu "intravilant, intraviland, extravilant”

Informații UTILE de la arhitectul-șef al Clujului: Am văzut multe anunțuri cu "intravilant, intraviland, extravilant”
| Foto: topografiecadastrubihor

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj, a dorit să lămurească care sunt termenii corecți ai cuvintelor intravilan și extravilan, după ce a observat tot mai multe greșeli în anunțurile de vânzare-cumpărare.

„Bine de știut! Odată cu efervescența imobiliară din ultimii ani a crescut numărul anunțurilor de vânzare-cumpărare și inevitabil a diverselor greșeli cu privire la termenii intravilan și extravilan. Am văzut multe anunțuri cu «intravilant, intraviland, extravilant» și drept urmare am zis că poate e cazul să lămurim faptul că termenii corecți sunt:

INTRAVILAN și EXTRAVILAN

Ce alte versiuni ați întâlnit?

Limita intravilanului se stabilește doar prin documentațiile de #urbanism - planul urbanistic general (PUG) și planul urbanistic zonal (PUZ). Vă recomand să obțineți un certificat de urbanism premergător tranzacțiilor care să vă confirme situarea terenului în intravilan. Din păcate cărțile funciare conțin adesea erori în această privință.

Definiția legală este dată de Legea 350/2001:

• "Teritoriu intravilan - totalitatea suprafeţelor construite şi amenajate ale localităţilor ce compun unitatea administrativ-teritorială de bază, delimitate prin planul urbanistic general aprobat şi în cadrul cărora se poate autoriza execuţia de construcţii şi amenajări. De regulă intravilanul se compune din mai multe trupuri (sate sau localităţi suburbane componente)." - adică terenul pe care se poate construi.

• "Teritoriu extravilan - suprafaţa cuprinsă între limita administrativ-teritorială a unităţii de bază (municipiu, oraş, comună) şi limita teritoriului intravilan." - adică terenul destinat agriculturii”, a transmis Salanță, pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza