Kovesi: Procurorii merită să fie conduşi de persoane alese pe criterii de competenţă, transparenţă

Kovesi: Procurorii merită să fie conduşi de persoane alese pe criterii de competenţă, transparenţă
Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, astăzi, că procurorii merită să fie conduşi de persoane profesioniste, alese pe criterii de transparenţă, şi nu în afara procedurilor legale, precizând că procurul general şi procurorul şef al DNA trebuie să fie aleşi pe criterii de competenţă.

"În calitate de procuror general şi de membru de drept al CSM, cred că pot face următoarea declaraţie: Cred că este important pentru orice procuror din România, care în ultimii şase ani au făcut eforturi constante şi continue (...), să aibă parte de un procuror general şi de un procur-şef al DNA aleşi pe criterii de competenţă", a spus Kovesi.

Ea a afirmat că procurorul general şi şeful DNA trebuie să provină din sistem, să fie profesionişti şi să fie aleşi pe criterii de transparenţă, precizând că face aceste declaraţii în calitate de procuror general căruia îi expiră mandatul, dar şi de membru de drept al CSM.

"Colegii procurori merită să fie conduşi de persoane profesioniste, alese pe criterii de transparenţă, şi nu în afara procedurilor legale", a adăugat Kovesi.

Procurorul general a făcut aceste declaraţii la ieşirea de la CSM, la scurt timp după ce Secţia pentru procurori a Consiliului a decis suspendarea din funcţie a procurorului George Bălan, membru CSM, şi încetarea detaşării procurorului Marcel Sâmpetru, fost consilier al acestuia.

Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.

Surse judiciare au declarat anterior că procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui George Bălan, membru al CSM, fost vicepreşedinte al Consiliului, şi a consilierului acestuia, Marcel Sâmpetru, fost adjunct al procurorului general în perioada mandatului lui Ilie Botoş.

Potrivit surselor citate, George Bălan şi Marcel Sâmpetru şi-ar fi negociat cu persoane din conducerea USL funcţiile de procuror-şef al DNA şi de procuror general al României.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, afirmă, miercuri dimineaţă, pe Twitter, în engleză, că nu vrea să aibă nimic de a face cu alegerea conducerii DNA şi a Procurorului General, iar pe Facebook scrie că urmează o nouă zi de manipulări şi minciuni şi că nu se poate coabita cu Traian Băsescu.

"Va urma o nouă zi plină de manipulări şi minciuni! Iată încă o dovadă că nu se poate coabita cu Traian Băsescu. Sunt imun la astfel de atacuri", scrie Ponta.

 

Comenteaza