MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Guineea Bissau

MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Guineea Bissau
MAE recomandă cetăţenilor români să evite în această perioadă călătoriile în Guineea Bissau, iar celor aflaţi pe teritoriul acestei ţări să îşi ia măsuri suplimentare de securitate şi să se adreseze Consulatului Onorific al României de la Bissao.

Potrivit unei avertizări lansate azi de MAE, situaţia de securitate din Guineea Bissau a devenit volatilă şi periculoasă după lovitura militară de stat din 12 aprilie 2012.

De asemenea, cetăţenii români aflaţi în zonă sau care intenţionează să călătorească în această ţară sunt informaţi că România nu are o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Guineea Bissau.

MAE precizează că prin Consulatul Onorific al României la Bissao se poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar acesta nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

În calitate de cetăţeni UE, românii pot însă solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Guineea Bissau.

Totodată, acestora li se recomandă să se adreseze Ambasadei României în Senegal şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

Comenteaza