Marea provocare

Marea provocare
Reacţiile începute în după-amiaza zilei de duminică prin poziţia aberantă şi obraznică a UDMR au continuat pe parcursul zilei de luni cu poziţii oficiale ale PSD, PD-L, PRM, PNL, PC, UCM, ale preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, ale Guvernului şi Preşedinţiei României.

Extrem de interesante de altfel poziţionarea şi reacţiile principalilor vectori politici pe această chestiune. Care a devenit şi mai sensibilă din momentul în care, aparent surprinzător, un partid aflat la guvernare, UDMR, a decis să facă recomandări contrare cu deciziile luate anterior în chestiune, de către reprezentanţii legali ai României.

 Ca urmare, întreaga pleiadă de contra-reacţii a venit ca un răspuns de la sine înţeles şi pentru poziţia luată de către Uniune. O Uniune care şi-a riscat poziţia în Guvern, dar care a punctat cu o atitudine studiat radicală în faţa propriilor alegători, deplasaţi în ultimul timp ca simpatii spre liderii şi politicile Uniunii Civice Maghiare.

Practic, în faţa asaltului civicilor maghiari în fiefurile tradiţionale ale UDMR din Transilvania, reprezentanţii la vârf ai Uniunii au decis să-şi radicalizeze discursurile, mesajul şi poziţiile oficiale. Acest fapt denotă că electoratul maghiar este unul extrem de radicalizat în aşteptări, ceea ce este extrem de greu de crezut, cel puţin la nivelul zonei transilvane din afara HarCov.

Sau mai poate arăta o teamă reală a UDMR care apasă pedala radicalismului şi autodeterminării culturale cu gândul la cea teritorială. Bănuiala că liderii Uniunii nu au acţionat în afara unui plan bine stabilit anterior şi fără să realizeze expunerea negativă la care se supun din partea partidelor şi reprezentanţilor politici din România a fost confirmată în momentul în care în dimineaţa zilei de ieri acelaşi UDMR a ieşit din nou la rampă.

 Nu pentru a aduce lămuriri temperate cu privire la comunicatul oficial de dinainte cu o zi, ci pentru a apăsa şi mai tare pe afirmaţiile absolut scandaloase enunţate acolo. PSD a reacţionat primul şi a reiterat poziţia enunţată anterior faţă de Kosovo, fără a uita însă să condamne şi poziţionarea defctuoasă şi riscantă a UDMR.

PRM a lovit în forţă încercând să surmonteze căderea în dizgraţiile electoratului din ultimul timp. Poziţionarea a fost în nota obişnuită, cu o radicalizare însă a mesajului ce aruncă formaţiunea în hăurile unor alte epoci, ce speram să fie demult apuse. Băieţii răi ai PRM au cam sărit calul. PC a reacţionat prin mesaje cu un pronunţat caracter naţionalist, atacând bazinul electoral radical naţionalist. PNL, ajuns în mai puţin de 24 de ore în culpa de intenţie din cauza alianţei la guvernare cu UDMR, s-a găsit ieri într-o situaţie mai mult decât dificilă.

 Pe de o parte, seniorul Radu Câmpeanu făcea apel la sintagma Naţional din chiar numele partidului, îndemnând la excluderea UDMR din Guvern, iar alţi lideri liberali încercau să calculeze efectele imediate ale scoaterii Uniunii din Cabinet. Nici chiar vicele Crin Antonescu nu a reuşit spre seară să risipească impresia că PNL e încurcat rău de evoluţia situaţiei, preferând să abată atenţia spre UCM. în ceea ce priveşte PD-L, acesta a fost marele câştigător al zilei de ieri din punct de vedere al mesajelor transmise către public.

Prin vocea preşedintelui Boc, democrat-liberalii nu s-au sfiit să fie intransigenţi cu ultimele poziţii ale UDMR, “a cărui duplicitate trebuie să înceteze”. De altfel, inclusiv la ieşirea de la consultările de la Cotroceni, acelaşi PD-L a avut alături de PRM cea mai dură poziţie cu privire la UDMR şi liderii acestei formaţiuni.

La nivel de masă electorală, PNL s-a bâlbâit nepermis, iar PD-L şi PSD au punctat. PRM şi PC au încercat cu exagerări á la Vadim să câştige la rândul lor vizibilitate electorală. Când e vorba de Constituţia României şi de caracterul naţional, independent, suveran şi indivizibil al statului, câştigă de obicei cei care se poziţionează aşa cum le dictează conştiinţa şi sufletul, şi nu calculele electorale.

Ziua de ieri a reprezentat o provocare pentru partide şi liderii acestora, din care unii au câştigat, aşa cum alţii au pierdut nepermis, chiar şi în faţa propriilor alegători cu precădere din Transilvania.

Comenteaza