Miercuri vor suna sirenele în toată țara, inclusiv în Cluj. "Nu intrați în panică"

Miercuri vor suna sirenele în toată țara, inclusiv în Cluj. "Nu intrați în panică"

Autoritățile reiau un exercițiu de alarmare național, denumit "Miercurea sirenelor", în data de 28 februarie 2024.

Sirenele vor suna în toată țară, miercuri, 28 februarie, începând cu ora 10. Scopul acestui exercițiu este de a testa echipamentele tehnice cât şi pentru a vedea timpul de reacţie al forţelor de intervenţie în cazul unui dezastru, iar populația nu trebuie să intre în panică la auzul sirenelor.

Pe timpul simulărilor vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

Autoritățile recomandă recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență.

Sirenele se vor auzi de mâine în tot județul Cluj.

"În prima miercure din lună se desfășoară un exercițiu amplu în care sunt pornite toate sirenele în toate localitățile. Mâine între orele 10-11 vom desfăsura acest exercițiu. Va fi doar un exercițiu în care vom verifica această funcționalitate a sirenelor. De asemenea, cu ocazia Zilei Protecției Civile, cum desfășura Ziua Porților Deschise, în funcție de solicitări, vom prezenta tehnică, activități și un pic atelier de prim ajutor", a declarat șeful ISU Cluj, Colonelul Drînda Gabriel, în cadrul unei conferințe.

Semnalele de alarmare a populației:

  • Alarma la dezastre: Semnalul acesta este compus din cinci sunete cu 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
  • Prealarmare aeriană: Semnalul este compus din trei sunete cu 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele.
  • Alarmă aeriană: Semnalul este compus din 15 sunete cu patru secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele
  • Încetarea alarmei: Semnalul este compus dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de două minute.

Săptămâna Protecției Civile marcată și în județul Cluj

Ziua Protecţiei Civile în România este sărbătorită în fiecare an la 28 februarie. În urmă cu 91 de ani, în ziua de 28 februarie 1933, a luat fiinţă protecţia civilă în țara noastră, prin Decretul Regal nr. 468.

Protecția civilă este ansamblul integrat de activități, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, cu scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejarea populației, bunurilor și mediului, dar și pentru înlăturarea urmărilor dezastrelor.

Pentru marcarea „Zilei Protecției Civile”, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează la nivel national, pe parcursul unei săptămâni, o serie de activități menite să informeze populația asupra tipurilor de risc și să dezvolte comportamentul preventiv.

ISU Cluj desfășoară Ziua Porților Deschise cu ocazia acestei zile. 

"Vă anunțăm faptul că porțile subunităților ISU Cluj sunt deschise în această săptămână pentru cei care vor să vadă tehnica noastră de intervenție", au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Comenteaza