Minivacanța de Rusalii. MAE, atenționare de călătorie Grecia și Bulgaria: COD ROȘU

Minivacanța de Rusalii. MAE, atenționare de călătorie Grecia și Bulgaria: COD ROȘU

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe românii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria și Grecia că cele două țări sunt sub atenționări Cod Roșu de ploi violente.

Astfel, în Bulgaria au fost emise coduri de vreme severă, după cum urmează:

Cod Roșu pentru regiunea Smolian. Cantitatea de precipitații ar putea atinge valori de 65-100 mm;

Cod Portocaliu pentru regiunile Montana, Vrața, Gabrovo, Loveci, Stara Zagora, Haskovo, Kârdjali, Pazardjik, Plovdiv, Sofia-regiune, Sofia – capitală, Pernik, Kiustendil și Blagoevgrad. Cantitatea de precipitații ar putea atinge valori de 35 – 66 mm;

Cod Galben pentru regiunile Vidin, Pleven, Veliko Târnovo, Sliven și Yambol. Cantitatea de precipitații poate atinge valori de 25 – 40 mm.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să informeze despre situația din zonele respective, iar șoferilor să conducă preventiv, cu viteză adecvată, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru circulația pe drumurile publice în condiții de ploaie torențială și atenționări meteorologice specifice, precum și să respecte cu strictețe semnalizarea rutieră temporară montată pe carosabil și indicațiile/semnalele reprezentanților autorităților de la fața locului.

Pe perioada valabilității codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităților bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere.

Cetățenii români interesați pot obține informații utile după cum urmează: cu privire la starea vremii – pagina www.weather.bg; cu privire la situația traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare – www.mvr.bg; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL – www.bgtoll.bg/ro/; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA http://lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020 (accesibil în regim non-stop). Informații referitoare la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Turcia sunt disponibile la adresa www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe pagina Agenției „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758, transmite MAE.

Furtuni puternice în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că autoritățile elene au emis o avertizare referitoare la deteriorarea rapidă a condițiilor meteorologice, în intervalul 10-13 iunie 2022, în zone din vestul, centrul și nordul țării.

Conform Serviciului Național de Meteorologie EMY, în aceste zone se vor înregistra furtuni puternice, însoțite de precipitații abundente, grindină, descărcări electrice și intensificări însemnate ale vântului, existând și pericolul producerii de inundații.

Autoritățile elene sfătuiesc populația să evite deplasările pe durata manifestării acestor fenomene, să asigure buna funcționare a sistemelor de evacuare a apelor pluviale, să nu încerce traversarea torentelor produse ca urmare a precipitațiilor abundente și să evite utilizarea sau manipularea aparatelor/dispozitivelor de uz casnic pe durata manifestării fenomenelor meteo extreme, din cauza existenței riscului de electrocutare.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena: +302106710035 și al Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și cel al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

loading...
Comenteaza