Mituri despre COVID-19 demolate de experţi: Cumpărăturile NU trebuie dezinfectate. Pune produsele proaspete în apă rece!

Mituri despre COVID-19 demolate de experţi: Cumpărăturile NU trebuie dezinfectate. Pune produsele proaspete în apă rece!

Mai mulţi experţi în boli infecţioase, virusologie şi siguranţă alimentară au oferit câteva sfaturi care ne pot ţine în siguranţă atunci când mergem la cumpărături, relatează NPR.

1. Fii atent la oameni, nu la mâncare!

Mulţi oameni se îngrijorază în legătură cu posibilitatea de a se infecta cu noul coronavirus de pe produsele pe care le cumpără. Toţi experţii sunt de acord că cel mai mare risc îl constituie faptul că te afli în acelaşi magazin cu alţi oameni care pot fi infectaţi.

2. Fereşte-te de mulţimi de oameni şi fă-ţi cumpărăturile rapid!

Donald Schaffner, un microbiolog alimentar, ne sfătuieşte să ne îndreptăm spre un magazin care limitează numărul persoanelor care pot intra în magazin în acelaşi timp. Deşi acest lucru poate face ca statul la coadă să dureze mai mult, va facilita distanţarea socială înăuntrul magazinului. Odată ce intri în magazin, concentrează-te să termini cât mai repede de făcut cumpărăturile pentru a minimiza şansele de infectare.

3. Poartă o mască!

Având în vedere că oamenii pot transmite virusul înainte să aibă simptome, este posibil să nu ştim dacă suntem infectaţi chiar noi înşine. De aceea este recomandat să purtăm măşti în public.

4. Mergi singur la cumpărături!

Dr. David Aronoff, directorul Diviziei de Boli Infecţioase a Universităţii de Medicină Vanderbilt, ne sfătuieşte să mergem singuri la magazin dacă putem, pentru că, în caz contrar, creşte riscul ca unul dintre membrii familiei să se infecteze.

5. Dezinfectează căruciorul şi mâinile!

Odată ce te afli în magazin, asigură-te că îţi dezinfectezi mâinile şi mânerul căruciorului sau al coşului de cumpărături. Multe magazine fac asta pentru clienţi acum, dar nu strică să ai propriul dezinfectant de mâini sau şerveţele dezinfectante. Evită să îţi atingi faţa când eşti înăuntrul magazinului, până când îţi poţi dezinfecta mâinile din nou. Nu îţi folosi telefonul cât timp te afli în magazin, pentru că acesta te poate face să îţi duci mâinile la faţă.

6. Renunţă la mănuşi!

Chiar dacă porţi mănuşi, odată ce atingi ceva, mănuşile s-au contaminat. Lasă mănuşile, dezinfectează sau spală-te pe mâini înainte de a intra în magazin, după ce termini cumpărăturile şi atunci când ajungi acasă.

7. Acordă-i spaţiu casierului!

Lucrătorii comerciali sunt expuşi la cel mai mare risc, pentru că interacţionează cu foarte mulţi clienţi în fiecare zi. Protejează-i asigurându-te că te afli la aproximativ 2 metri de ei.

8. Alege să plăteşti cu cardul dacă se poate!

Încearcă să pe cât posibil să eviţi plata cu bani pentru că bancnotele pot găzdui o mulţime de microorganisme.

9. Nu este nevoie să ne dezinfectăm cumpărăturile!

Ţoţi experţii spun că nu este necesar să dezinfectăm sau să spălăm fiecare produs pe care l-am cumpărat. Aceştia spun că probabilitatea să ne infectăm de pe o suprafaţă contaminată nu este zero, dar este foarte mică. Dacă te speli pe mâni după ce îţi despachetezi cumpărăturile, înainte să găteşti şi înainte să mănânci, riscul de infectare este foarte scăzut. Dacă vrei neapărat să dezinfectezi mâncarea, rămâi la apă şi săpun. Dezinfectantul nu este conceput pentru plastic sau alt fel de ambalaje şi ai putea să îţi contaminezi singur mâncarea.

10. Pune produsele proaspete în apă rece!

Experţii spun că cel mai bine este să scufundăm produsele proaspete în apă rece. Tot ei spun să nu renunţăm la consumul de fructe şi legume, pentru că nu este nicio dovadă că acestea transmit sau cauzează infecţia cu COVID-19.

11. Nu este absolut necesar să ne schimbăm hainele când ajungem acasă!

Experţii sunt de părere că nu este absolut necesar să ne schimbăm hainele când ajungem acasă de la cumpărături. Oamenii care au copii mici ar putea lua acest lucru în considerare pentru că aceştia nu sunt atenţi unde pun gura sau mâinile.

12. Comandă online!

O cale simplă prin care să încetezi să te îngrijorezi în legătură cu mersul la cumpărături şi să poţi practica distanţarea socială este livrarea online.

Etichete
Comenteaza